BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
De som producerat maten är själva på plats. Konferensen samlar småskaliga matproducenter, konsumenter, forskare, journalister, urbana miljörörelser och människorättsorganisationer under ett och samma budskap – att Europa behöver en ny mat- och jordbrukspolitik.
– Vi kan idag konstatera att intresset för de här frågorna aldrig har varit större, säger Brigitte Reisenberger från Fian Österrike, en av medarrangörerna, och blickar ut över folkhavet. Över 500 personer från 40 olika länder är samlade.
– Det är en väldigt brokig skara av människor. Det som förenar oss är visionen om matsuveränitet. Att det är producenter och konsumenter som måste stå i centrum för vår mat- och jordbrukspolitik – inte som idag, när det är de stora företagens intressen som styr, säger Brigitte Reisenberger.
En växande rörelse
Nyéléni-rörelsen startade i Mali 2007, med syftet att bygga en global rörelse för matsuveränitet. År 2011 bildades en europeisk gren av rörelsen och det första mötet hölls i Krems, Österrike. Under de fem år som har passerat sedan dess har mycket hunnit hända.
– Kunskapen har växt och nätverkandet mellan organisationer och länder har ökat. Intresset för Community Supported Agriculture (CSA) – där konsumenter går in och delar på kostnaden och risken tillsammans med jordbrukaren – har exploderat över Europa, berättar Brigitte Reisenberger.
Konferensen går till stor del ut på att utbyta erfarenheter mellan länderna – om både framgångar och motgångar. I små öar runt om i lokalen pågår engagerade diskussioner från morgon till kväll. Här hörs berättelser om migranters usla arbetsvillkor på fälten, bönders kamp för att kunna leva på sitt jordbruk, GMO-grödor som förstör den biologiska mångfalden och myndigheter som säljer ut mark till transnationella företag. Men också positiva berättelser om människor som går samman för att bygga alternativ.
Allt färre bönder i Europa
Khalid Khawaldeh, en bonde från Jordanien som deltar på mötet, slås av hur lika situationen för småbrukare ser ut världen över.
– Vi brukar vanligtvis uppfatta den västerländska världen som fienden eftersom det är därifrån många av storföretagen som utsätter oss för kolonisering kommer. Men när jag kommer hit förstår jag att även småbrukare i väst drabbas hårt av samma företag. Därför kan de inte vara våra fiender utan måste vara våra vänner och allierade, säger han.
Motgångarna är många för Europas 12 miljoner jordbrukare. Den största delen – 90 procent – är småskaliga jordbrukare som lever i en allt tuffare tillvaro. Under de senaste fem åren har en femtedel av de småskaliga jordbrukarna försvunnit i Europa. Många vittnar om ett regelsystem på EU-nivå som är utformat för att gynna storskalig produktion. I Östeuropa är problemet med landgrabbing utbrett, inte minst i Rumänien, där närmare hälften av Europas jordbrukare – knappt fem miljoner – finns.
Joel Holmdahl från Nordbruk, den svenska grenen av La Via Campesina, deltar i mötet tillsammans med sju andra svenska bonde-, miljö- och solidaritetsorganisationer. Han menar att det är av stor vikt att rädda det småskaliga jordbruket eftersom det står för den största delen av matproduktionen. Småbrukarna producerar 70 procent av världens mat.
När det småskaliga jordbruket monteras ner blir Europa allt mer beroende av mark i andra delar av världen för sin matproduktion. Idag ligger 40 procent av den mark som EU använder för sin matproduktion utanför EU:s gränser.
– När vi blir beroende av importerad mat ställer vi också kravet på länder i det globala Syd att de ska ställa sitt jordbruk till vårt förfogande. Vi måste istället fortsätta ha egna jordbrukare och fixa vårt eget käk – det möjliggör för länderna i Syd att börja producera för sin egen marknad, säger Joel Holmdahl.
1. Varför deltar du på Nyéléni-konferensen? 2. Hur ser situationen ut i ditt land?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hanny Van Geel, bonde och koordinator Via Campesina Europa, 54, Nederländerna
1. "Via Campesina är en av medarrangörerna till Nyéléni-konferensen och vi var den organisation som introducerade begreppet matsuveränitet år 1996. Jag är här för att vara med och göra matrörelsen starkare i Europa."
2. "De småskaliga jordbrukarna har ett mer varierat jordbruk som inte är lika kostsamt – vilket kan ge dem fördelar. Samtidigt är hela regelverket och policys anpassade för storskaligt jordbruk. Just nu har vi en stor mjölkkris i Nederländerna och det senaste förslaget var att regeringen ska köpa ut mjölkgårdar som har mindre än 200 kor. Skattebetalarnas pengar används för att industrialisera mjölksektorn."
Joan Brady, bonde, 35, Kanada
1. "Jag ville dela mina perspektiv som nordamerikansk kvinna och bonde med bönder i Europa. Jag får mycket energi från konferensen för man sitter inte bara och lyssnar, utan vi delar erfarenheter och tar fram lösningar och strategier tillsammans."
2. "Småskaliga bönder i Kanada sliter väldigt hårt och många är djupt skuldsatta, på grund av låga jordbrukspriser och på grund av trycket att bli mer storskaliga. I Kanada har det industriella jordbruket blivit ett monster som slukar det småskaliga jordbruket. Där jag bor tror jag vi ser den sista generationen familjejordbrukare nu. De enda som har kapaciteten att ta över de stora jordbruken har blivit investerarna."
Leonie Dorn, organisationen Aktion Agrar, 28, Tyskland
1. "Jag är här för att ta del av och lära mig av europeiska bönders kamp. Det slår mig hur lika kampen är i Tyskland och resten av Europa – problemen är strukturella. Vi måste ta fram strategier för en ny gemensam jordbrukspolitik i Europa."
2. "Småskaliga bönder i Tyskland är under enorm press att antingen växa och bli mer produktiva eller ge upp. De småskaliga jordbrukare som fortfarande finns kvar är djupt skuldsatta och mjölkkrisen är på väg att slå ut de sista av dem. Jordbrukare är människor och de måste kunna försörja sig! Det är otroligt att vi har lagar om minimilön i Tyskland som inte omfattar jordbrukssektorn."
Joel Holmdahl, bonde och aktiv i Nordbruk, 33, Sverige
1. "Det nyliberala EU som nedmonterar det svenska jordbruket agerar på Europanivå. Då måste vi mötas och förstå problematiken på den nivån. Det här är ett forum för rörelsen att bli starkare och för oss i Nordbruk att föra fram det nordiska skogsbygdsperspektivet. Globalisera kampen – globalisera hoppet, som vi säger inom La Via Campesina!"
2. "Katastrofal. Det finns i realiteten inget små- och medelstort professionellt jordbruk kvar i Sverige. På 30 år har de flesta jordbrukarna försvunnit från skogsbygderna vilket gjort större delen av vårt land till en matöken. Det går inte att få tag på lokalproducerat, för det finns inga producenter."
Adam Paine, bonde, 30, England
1. "Jag deltar som representant för Landworkers Alliance, den fackliga organisationen för småskaliga producenter i England. Vi är medlemmar i Via Campesina och vi är här för att bygga ett starkt nätverk över Europa som stödjer matsuveränitet."
2. "Situationen är väldigt tuff. Vi har ett industrialiserat jordbruk med de näst största jordbruken i Europa. Jordbrukspolitiken fokuserar på export och den har tvingat oss till två val – bli större eller sluta med jordbruket. För tre år sedan ändrades reglerna så att inga jordbruk under fem hektar får jordbruksstöd, vilket gjorde att 16 000 jordbruk blev av med sina stöd. Det är förödande."