Om KD och M får som de vill kommer svenska mjölkkor inte längre ha rätt att vistas utomhus. En ny utredning som överlämnades till regeringen under torsdagen föreslår att den så kallade Astrid Lindgren-lagen skrotas.
– I Finland som saknar beteskrav är ändå en rätt stor del av djuren ute, säger regeringens utredare Elisabeth Nilsson.
Grinden till sommarens blomsterängar ser ut att kunna slå igen rakt framför mulen på svenska kor. I en ny utredning föreslås att det så kallade beteskravet – eller betesrätten som det också kallas – tas bort för mjölkkor i lösdrift. LRF tillhör dem som driver frågan om slopad betesrätt och organisationen har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med sig.
I direktiven till utredningen fanns inget uttalat krav på förslag till förändrad betesrätt, men utredaren Elisabeth Nilsson föreslår nu alltså att Sverige slopar den unika djurskyddslagstiftning som hittills garanterat svenska mjölkkor sommarbete utomhus. Det framgick under en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Utredaren Elisabeth Nilsson hävdar att det inte finns några ”tydliga indikationer” att mjölkkor i lösdrift i moderna ladugårdar inte ”uppnår en god djurhälsa”.
– Det som är viktigt för djuren, att man ska kunna ligga bekvämt, man ska kunna röra sig fritt, man ska kunna lägga sig som man vill, det var verkligen inte möjligt i de gamla ladugårdarna. När man ser de här moderna lösdriftsladugårdarna (lösdrift innebär att korna kan röra sig fritt inomhus i stallet, reds anm) ser det verkligen bra ut, sa Elisabeth Nilsson, under presskonferensen.
Stärka animalieproduktionen
Utredningens fokus har varit att utreda vilka åtgärder som krävs för att stärka animalieproducenternas konkurrenskraft.
Enligt utredaren har många lantbrukare inom kött- och mejeriproduktionen svårt att få det att gå ihop och investeringsviljan är låg.
– Det kostar pengar att investera i lösdriftsladugårdar, konstaterade hon.
Utom slopad betesrätt föreslår utredaren bland annat högre anslag till ”produktionsfrämjande forskning och innovation”, men också att vargstammen minskas.
– Det är viktigt att ha stora rovdjur, men det blir ett problem för jordbrukare med en ökande vargstam, sa Elisabeth Nilsson.
Utredaren framhöll också att EU:s djurvälfärdsersättning endast kan erhållas för åtgärder som går utöver nationell lagstiftning.
– Finland har inget beteskrav, men rätt till ersättning, och där är det ändå rätt stor del av djuren som är ute, sa hon.
Camilla Bergvall, riksordförande för organisationen Djurens rätt, kallar förslaget ”häpnadsväckande” och en ”djup besvikelse”.
– Att kor får komma ut och beta är en grundläggande och självklar del av kornas naturliga beteende och av svenskt djurskydd. Nu förväntar jag mig att de partier som värnar svenskt djurskydd höjer sina röster ordentligt för beteskravet och för att fler, inte färre, djur ska få rätt att komma ut på bete, säger hon.
”Befängt och och så osvenskt förslag”
Frågan är vilka möjligheter landsbygdsministern har att få igenom förändringen. Moderaterna är positiva till slopat beteskrav, och Centerpartiet brukar stå nära LRF (Lantbrukarnas riksförbund). Liberalerna tog däremot klar ställning för kornas rätt till sommarbete under EU-valrörelsen och Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot förslaget om slopad betesrätt. Det är även Socialdemokraterna.
Partiets miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg skriver i mejl till Dagens ETC att ”det är ett befängt och osvenskt förslag”.
– Korna ska självklart ha rätt till grönbete. Det är helt avgörande för att de ska må bra. Jag förutsätter att regeringen inte går vidare med att slopa betesrätten och riva upp Astrid Lindgren-lagen, skriver Anna-Caren Sätherberg.
Stort stöd för sommarbete
Just nu kampanjar Djurens rätt för mjölkkornas fortsatta rätt till sommarbete.
– Över 80 000 personer tagit ställning för att behålla beteskravet genom vår kampanj ”Jag vill beta” och flera undersökningar visar att stödet för att djur ska få vistas ute är stort bland svenska folket, säger Camilla Bergvall.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) valde att inte svara på några frågor om enskilda förslag i utredningen under presskonferensen. Nu ska utredningen ut på remiss.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.