Skulle träffa FN-chefen – blev slagen och utskälld
Unga deltar vid en session på Cop28 / Solansh Izquierdo Fernández blev illa behandlad på fjolårets Cop-möte.
Bild: Rafiq Maqbool / Privat
Dagens ETC
Många makthavare älskar att synas tillsammans med klimatengagerade barn och unga. Men på internationella klimatmöten är det ofta svårt för unga att göra sin röst hörd.
En som vet hur det känns är den peruanska aktivisten Solansh Izquierdo Fernández.
– Jag var bara där för att fylla en kvot, säger hon till Dagens ETC.
Barn och unga har mest att förlora på att klimatkrisen förvärras i framtiden, och många är starka röster för klimatet. Men deras engagemang utnyttjas ofta för så kallad youth-washing, säger Frida Buhre som forskar vid Uppsala universitet om ungas representation i den globala klimatpolitiken.
– Det innebär att aktörer som vill skapa goodwill för sig själva ger unga en symbolisk närvaro utan att de faktiskt inkluderas i beslutsprocesser. Det är ett problem även på Cop28, för det finns ingen anledning att sluta med det.
Klimatpolitiken är ett område till vilket barn och unga fått tillträde i ganska hög grad, och många vittnar om att de får igenom ganska mycket, enligt Frida Buhre. Men den youth-washing som förekommer behöver genomskådas:
– Det man ska fundera på är om de unga själva får säga vad de tycker, eller om det bara är vuxna som postar bilder och säger att de lyssnar på unga.
Fick inte träffa Ulf
Den 21-åriga juridikstudenten Alice Gimbro Frisk är en av två ungdomsrepresentanter i den svenska delegationen till Cop28, en roll hon fått genom sitt engagemang i Fältbiologerna, medlemsorganisation i Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) som sköter urvalet.
Hon är även aktiv i klimatrörelsen Fridays for future. En viktig fråga för henne på Cop28 är en snabb utfasning av fossila bränslen.
Ungdomsrepresentanterna får vara med som åhörare på många – men inte alla – förhandlingar.
– Vi är dagligen med på den svenska delegationens interna möten, och där kan vi lyfta frågor som vi tycker är viktiga.
Hon upplever att hon blir lyssnad på i dessa möten, men hon är besviken över att inte ha fått träffa några svenska statsråd under klimatkonferensens första dagar, då Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Forssell (M) var på plats.
– Vi ville gärna träffa en minister, men fick inte till det. Det har varit svårt att få träffa politiska representanter. De finska ungdomsrepresentanterna träffade sin statsminister, och de isländska. Men inte vi.
Kanske får de svenska ungdomarna en ny chans under konferensens sista dagar, då klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) närvarar.
Alice Gimbro Frisk tycker att klimatförhandlingarnas byråkratiska språk gör det svårt för unga och andra nykomlingar att delta på ett meningsfullt sätt.
– Språket är väldigt komplicerat och fullt av förkortningar. Jag tycker inte att det tas så mycket initiativ för att göra det mer tillgängligt.
Avskräckt
En som blivit ordentligt avskräckt från att delta på FN:s klimatmöten är Solansh Izquierdo Fernández, en 24-årig klimataktivist från Ucayali-regionen i det peruanska Amazonas.
Hon deltog som ungdomsrepresentant i Perus delegation till Cop27 i Egypten förra året. Där fick hon med någon timmes förvarning veta att hon tillsammans med andra unga blivit utvald att få träffa FN:s generalsekreterare António Guterres.
– Det kändes som mitt livs chans att få höja rösten för mitt land och för Amazonas regnskog.
Men när hon väntade utanför mötessalen blev hon bryskt behandlad av en FN-anställd.
– Det var en dam som slog till mig hårt över axeln med handflatan och skrek att jag skulle skynda mig in. Så hade jag aldrig förr blivit behandlad på en offentlig plats, och jag skämdes så. Sedan satt vi bara och lyssnade, det togs bilder på oss, men det verkade bara vara någon på förhand utvald som fick prata. Det var då jag kände att youth-washingen var som starkast, att jag bara var där för att fylla en kvot.