– Det är visserligen bra punkter, men det står inte att integrerade solceller ska slippa bygglov, bara att saken ska utredas. Och utvecklingen av solcellsåtervinning ska ju ske inom ramen för befintlig forskningsbudget. Det står inte hur mycket som ska avsättas till forskningen eller hur många doktorandplatser det ska ge, säger Anna Werner, vd på branschorganisationen Svensk solenergi.
”Framtidens kraftslag”
På Svensk solenergi finns en oro att den nya regeringen inte ser potentialen i solkraft.
– Även om solkraften är liten nu så växer den kraftigt i hela världen, det är framtidens kraftslag.
Organisationen skulle vilja se ett fastställt nationellt mål för andelen solkraft i den svenska energimixen.
– Det har visat sig historiskt att när det finns ett uttalat mål så går utvecklingen fortare.
Konkret efterlyser Svensk solenergi också att energiskatten – eller ”straffskatten” – på anläggningar som är större än 500 kW försvinner.
Den nämns inte heller i Tidöavtalet.
– Det blir konstigt att betala 36 öre per kilowattimme för el du har producerat själv och använder själv. Andra länder har tagit bort den skatten men inte Sverige.
Nu hoppas Anna Werner att regeringen kommer att gynna solkraften mer i sin kommande utredning av energisystemet.
– Annars riskerar solkraftens utveckling att försenas i Sverige. Vi kräver inga stöd, men i Tidöavtalet ges solkraften för lite utrymme.
Lika spelregler
På branschorganisationen Svensk vindenergi finns en oro över att kärnkraften gynnas när transporter och industri ska elektrifieras, på bekostnad av andra energislag.
Avtalet innehåller inga stöd till fortsatt utbyggnad av vindkraft på land, och Svenska kraftnäts utlovade bidrag till anslutningskostnaderna till elnätet för havsbaserad vindkraft vill högerpartierna dra tillbaka.
– Vi ser en stor risk att tillväxttakten i utbyggnaden av elproduktionen inte lever upp till industrins behov under den här mandatperioden. Det är viktigt att regeringen levererar på löftet om teknikneutralitet och lika spelregler, säger Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi.
Den nya energiministern Ebba Busch (KD) ser dock ingen anledning till oro utan säger till Dagens ETC att Sverige behöver en bred energimix.
– Vindkraft till havs och på land kommer att vara en del av den mixen. Men det kommer inte att vara basen – det kommer kärnkraften att vara. Jag hoppas att många av dem som har investerat i vindkraft framåt kommer att se att vi får snabbare tillståndsprocesser och förhoppningsvis tydligare besked när ett nej är ett nej, men där ett ja kommer snabbare än tidigare, säger Ebba Busch.
Nedåt på börsen
Stockholmsbörsen reagerade direkt efter att Tidöavtalet presenterats.
– Kärnkraftsbolagen påverkades positivt och vind- och solkraftbolag föll direkt efter uttalandet om kärnkraft och vilken roll den kommer att ha i svensk energiförsörjning framöver”, sa Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Pension & försäkring till Sveriges radio.