Föreningen Jordens Vänner delar med stöd av Konsumentverket varje år ut ett pris till de som skapat sig en överdrivet grön image med marknadsföring.
Jordens vänners ordförande Andrea Söderblom-Tay menar att Preems kampanj kan handla om just detta.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Självklart är det bra att det är ekologiskt men pannkakorna är en så liten del av deras verksamhet, som i grunden är extremt ohållbar, säger Andrea Söderblom-Tay.
Svenska oljeraffinaderier
Preem är inte bara en försäljare av ekologiska pannkakor, utan även Sveriges största oljeraffinör. Preem svarar för 80 procent av den svenska raffinaderikapaciteten och totalt raffineras närmare 18 miljoner kubikmeter råolja varje år vid deras båda helägda raffinaderier i Göteborg och Lysekil. Att de ekologiska pannkakorna är gröntvättning skriver de inte under på.
– Om man pratar om ekologiska pannkakor med ekologisk grädde och sylt, då är det inte greenwashing utan då är det en information till de konsumenter som vill välja ett ekologiskt alternativ. Det är precis som när vilket företag som helst gör detta, som att ett mejeriföretag marknadsför sin ekologiska mjölk, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem.
Har det här särskilt stora positiva miljöeffekter i relation till er andra verksamhet?
– Jag tror folk är tillräckligt smarta för att skilja på pannkakor och olja. Dessutom strävar vi hela tiden mot att arbeta med mer förnybara energimedel eftersom det rimmar med vår vision om ett hållbart samhälle, säger Helene Samuelsson på Preem.
Om man strävar efter ett hållbart samhälle, ska man verkligen syssla med olja då?
– Ja det ska man, och vi är inte i oljebranschen utan i drivmedelsbranschen. Cirka 20 procent av vår drivmedelsförsäljning är från förnyelsebara energikällor såsom tallolja och rapsolja. Resterande 80 procent är från fossila källor, säger Helene Samuelsson.
Konsumentverket granskar
Konsumentverket granskar bland annat om marknadsföring med miljöargument är vilseledande enligt Marknadsföringslagen. Till exempel så får ordet ”miljövänlig” bara användas om varan förbättrar miljön eller inte påverkar den alls. Bilar kan till exempel inte kallas miljövänliga.
I en kartläggning som Konsumentverket gjort sticker elmarknaden ut som den bransch där miljöargument är klart vanligast. Miljöargument är även vanliga inom bil- och klädförsäljning samt i restaurangbranschen, enligt myndigheten.
Jordens Vänner menar att en fara med gröntvättningen är att de miljöfarliga verksamheterna drar med sig de seriösa miljövänliga alternativen i fallet.
– Ett problem med greenwashing är att det riskerar att göra att vi inte tror på den marknadsföringen som är sann, säger Andrea Söderblom-Tay.
Greenwashing
Greenwashing, eller gröntvättning, innebär att den som bedriver miljöfarlig verksamhet försöker skapa en bild av sig som miljövänliga. Begreppet myntades av miljöskribenten Jay Westervelt i en essä om hotellens uppmaningar att återanvända handdukar för att rädda miljön. Exemplen på verksamheter som försöker framställa sig i en grönare dager är otaliga. Här följer några:
Volkswagen
Världens största biltillverkare, Volkswagen, marknadsförde under 2015 motorerna i sina dieselbilar som revolutionerande miljövänliga. Samtidigt visade det sig att storbolaget hade fuskat med testerna, en mjukvara var installerad för att minska utsläppen just när bilen blev testad. Därför framstod det som att 482 000 bilar inte var så miljöfarliga som de verkligen var.
Svenskt flyg
Flygindustrins lobbyorganisation vann årets greenwashingpris, som delas ut av Jordens Vänner. Detta eftersom de genom sitt sätt att räkna framställer det som att utsläppen från flyget har minskat, trots att utsläppen från svenskars flygande har ökat sedan 1990 både för inrikes och utrikes resor. Anledningen är att Svenskt Flyg räknar koldioxid utsläpp per flygstol, i stället för det totala resandet. Då framgår det inte att alla effektiviseringar har ätits upp av ökat resande.
McDonalds
Hamburgerjätten har i olika perioder på vissa platser ändrat sina färger från gul och röd till gul och grön. Detta i syfte att få en mer miljömässig framtoning.En talesperson för företaget sa till NBC år 2009 att ”McDonalds ändrar sin klassiska röda färg till en djup mörk-grön i syfte att främja en mer eko-vänlig bild av företaget.” Samtidigt är kött det livsmedel som påverkar miljön mest, enligt Livsmedelsverket.