Det är hög tid för västvärlden att ta hand om sitt eget avfall. Det anser flera sydostasiatiska länder som nu förklarat sopkrig mot rika länder i Europa och Nordamerika som sedan många år skickat sina sopberg till Asien för sluthantering.
Senast förra veckan hotade Filippinernas president Rodrigo Duterte med att klippa av alla diplomatiska band till Kanada om landet inte går med på att frakta tillbaka 1 500 ton sopor som skeppats till önationen 2013 och 2014. Presidenten hotade också med att frakta tillbaka skräpet och dumpa det i kanadensiska vatten om nordamerikanerna inte hörsammade uppmaningen.
Illegal import
Även Malaysia säger att de kommer att börja skicka tillbaka sopor efter att det upptäckts att skräp från väst förts in i landet illegalt, deklarerat som andra slags importvaror.
– Nu får det vara nog. Malaysia kommer inte att finna sig i att vara världens skräphög, säger landets miljöminister Yeo Bee Bin enligt The Guardian.
Några tomma hot är det inte tal om. Fem olagligt införda containrar med sopor har redan skeppats tillbaka till ursprungslandet Spanien och fler är på väg.
Skräpet från väst beskrivs som ett enormt miljöproblem i Asien. När det gäller världens plast återvinns endast en tiondel av det, medan resten – kontaminerat, av sämre kvalitet och därför i praktiken omöjligt att återvinna – ofta hamnar i deponier och tippar över stora delar av Asien där den ligger och ruttnar. Eller så bränns den olagligt, med utsläpp av giftiga gaser som följd. I Indonesien upptäcktes till exempel förra året att illegalt importerat skräp använts som ugnsbränsle i en tofufabrik.
Orsakar sjukdomar
Miljöorganisationer har enligt The Guardian varnat för att giftigt avfall förorenat vatten, slagit ut skördar och orsakat sjukdom i andningsorganen hos människor i regionen.
Det asiatiska sopupproret började redan för ett år sedan, då Kina beslöt att stoppa importen av sopor av miljöhänsyn. Draget satte västvärlden på pottkanten eftersom landet dittills tagit hand om minst hälften av alla metall-, plast- och papperssopor.
I stället började skräpet via privata företag hitta sin väg till övriga länder i regionen, länder som nu alltså tröttnat på ta hand om den rika världens avfall.