Rädda planeten
Det är fredag och på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm sitter en grupp unga i ringar på marken. De pratar och bjuder varandra på frukt.
20 augusti har det gått precis tre år sedan Greta Thunberg först strejkade för klimatet. I början var hon själv – snart blev de många. Både i Sverige och i resten av världen. Rörelsen fick namnet Fridays For Future, eller ”fredagar för framtiden” på svenska.
När pandemin bröt ut blev strejkerna digitala. Det var för farligt att samlas många personer på en plats. Men nu vågar unga i Stockholm träffas igen.
”Stöd och hjälp”
– Skolstrejkerna har verkligen gjort mig till en bättre person. Här har jag mina vänner och dem jag går till när jag behöver stöd och hjälp. Jag växer hela tiden och lär mig så mycket. Det har blivit hela mitt liv, säger Elleonora Ali Uddman, 17 år.
När hon var 15 år drog hon igång Fridays for future i Knivsta där hon bor och har fortsatt strejka sedan dess.
En bit bort sitter Helena Rupp, 19. Hon är från Mannheim i Tyskland. Nu är hon på besök i Stockholm tillsammans med sin bror Jonathan.
– Jag ville komma till platsen där Fridays for future började. Så vi kom hit i morse, säger Helena Rupp.
– I Tyskland strejkar vi inte varje vecka utan kanske varannan månad. Vi pratar mycket om strejkerna i skolan och vi går dit med våra lärare. De förstår att det är viktigt.
”Uppnått mycket”
Vad har skolstrejkerna då fått igenom under sina tre år?
– Vi har inte uppnått det vi vill ha uppnått. VI har fortfarande en klimatkris och vi vill att vi inte ska ha det längre. Vi vill att våra politiker och länder ska agera som om klimatkrisen är den kris den är, vilket de inte gör tyvärr, säger Isabelle Axelsson, som idag är 20 och har strejkat sedan december 2018.
– Vi har ändå uppnått ganska mycket eftersom många fler är medvetna om hur illa det är. Fler är engagerade och förhoppningsvis är det fler politiker som har börjat förstå också, säger Isabelle Axelsson.
Dags för ny storstrejk
Snart är det dags för en ny skolstrejk. Den 24 september vill Fridays for future gå ut på gatorna igen. Den här gången kommer de kräva att samhället ändras i grunden.
– Tidigare har det mer handlat om att uppmärksamma att vi befinner oss i en klimatkris och att vi behöver göra något åt det, säger Andreas Magnusson, 17 år.
– Nu blir det en bredare strejk med ett större syfte. Vi måste ändra synen på hur vi lever och hur vi behandlar andra människor. Vi måste få bort de rådande systemen och strukturerna som råder över hela världen för annars kommer vi inte åt grundproblemen och då kommer vi aldrig att åstadkomma någon förändring.