När Daniel Rutschman för några veckor sedan åkte ut till ett av SCA:s miljöcertifierade skogsområden i Västernorrland blev han chockad över det han fick se. På platsen fanns avverkade träd som är upp till 370 år gamla.
”Ett skräckexempel” och ”det grövsta jag sett”. Så beskriver skogsinventeraren Daniel Rutschman de avverkningar skogsjätten SCA genomfört utanför Näsåker i Sollefteå kommun, och som P4 Västernorrland var först med att rapportera om.
Det handlar om ett relativt litet område på tre hektar, men som innehåller mycket höga naturvärden med träd som är över 300 år gamla.
– Sådana här skogsområden finns knappt kvar i Sverige. Det äldsta trädet som hade avverkats var 370 år gammalt. Jag har aldrig sett något liknande, säger Daniel Rutschman, medlem i den ideella föreningen Skogsvärn, till Dagens ETC.
– Det är en skiktad naturskog och helt solklart en nyckelbiotop. Hela området borde ha lämnats orört.
Hotade gammelskogar
Nyckelbiotop är en benämning på unika naturområden som är särskilt viktiga för den biologiska mångfalden.Tallar och granar som är över 200 år räknas idag som mycket gamla och anses därför vara särskilt skyddsvärda.
Men de sista oskyddade gammelskogarna i Sverige försvinner nu i snabb takt. Detta trots att de flesta skogsbolag, inklusive SCA, är certifierade med branschens miljöcertifiering, FSC, som lovar att produkterna kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk där höga naturvärden inte avverkas.
Daniel Rutschman tog kontakt med SCA i början av juni, direkt efter att han hade besökt avverkningsområdet utanför Näsåker och räknat trädens årsringar. Bolaget lovade att de skulle utreda händelsen och återkomma. Men två veckor gick utan att han fick svar.
När Daniel Rutschman sedan återkom till platsen hade tio av de äldre skövlade träden färgsprayats, som en markering att de skulle lämnas kvar i terrängen. Men de flesta var omarkerade, berättar han.
– Jag skrev igen till SCA att de hade missat en massa träd men fick ingen respons.
”Beklagligt att misstag begås”
En vecka senare besökte han återigen platsen. Då hade bara de markerade träden lämnats kvar medan resten körts ut till vägen. I virkesvältan låg större delen av de gamla tallarna och där fanns även många granar som var mellan 180 och 250 år gamla.
Daniel Rutschman befarar nu att det gamla virket – i strid med miljöcertifieringskriterierna – försvinner ut till massabruk och industrier.
SCA:s kommunikationsdirektör Anders Edholm skriver i ett mejl till Dagens ETC att ”de allra flesta stockarna från de avverkade naturvärdesträden finns kvar på platsen och kommer att lämnas i terrängen”. Bolaget har i ett mejl till Daniel Rutschman medgett att flera träd har avverkats i strid med bolagets rutiner – något Anders Edholm nu upprepar.
– Hela SCA:s skogsinnehav är FSC- och PEFC-certifierat vilket innebär att vi följer strikta regler kring hur skogsbruket ska bedrivas. Det är förstås beklagligt att misstag begås, som i det aktuella fallet, men med ett stort antal avverkningstillfällen per år händer det att misstag begås trots noggrann traktplanering och strikta traktdirektiv, skriver han.
Det är inte första gången SCA kritiseras för att avverka skyddsvärd naturskog. Ert svar har återkommande varit att arbetsmetoderna ska utvecklas för att se till att sådant här inte sker. Varför lyckas ni inte?
– Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra våra rutiner för att så långt som möjligt minska risken för fel och misstag. Det är ett arbete vi kommer fortsätta med. I det här enskilda fallet arbetar vi fortfarande med analysen. När den är klar kommer vi dra slutsatser och besluta om eventuella ytterligare åtgärder.
SCA: ”Ingen nyckelbiotop”
När avverkningar senast skedde i den omkringliggande regionen runt år 2000 lämnades det aktuella skogsområdet orört – vilket tyder på att hänsyn då togs till de höga naturvärdena. SCA säger sig idag inte hålla med om att det rör sig om en nyckelbiotop.
– Vi har i den naturvärdesbedömning som alltid föregår avverkningar av detta slag gjort bedömningen att det aktuella området inte är en nyckelbiotop, skriver Anders Edholm.
Daniel Rutschman tycker att det är parodiskt att bolagen ska sköta sin egen miljötillsyn.
– Självklart är alla skogar fulla med 300-åriga träd nyckelbiotoper.
Bolaget har anmälts
Han har nu lämnat in ett formellt klagomål, som det kallas, till FSC och anmält avverkningen till Skogsstyrelsen. Men att det skulle leda till några konsekvenser för bolaget ser han som osannolikt.
– Vi har gjort liknande anmälningar i 25 års tid, och på sin höjd får bolagen en anmärkning som sedan försvinner. FSC har sedan länge förlorat sin trovärdighet i miljökretsar.
För att Skogsstyrelsen ska kunna agera krävs att myndigheten först ska ha gjort ett så kallat föreläggande. Men myndighetstillsynen har minskat kraftigt under senare år och nyckelbiotopsinventeringarna har upphört.
– Skogsbolagen kan i stort sett härja som de vill, säger Daniel Rutschman.
”Falsk marknadsföring”
På sin hemsida skriver SCA att bolaget ”bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk för att gynna den biologiska mångfalden” och ”vårdar och sköter skogen så att dess bidrag till en hållbar framtid successivt ökar”. Daniel Rutschman kallar det ”falsk marknadsföring”.
– SCA är det enskilt största privata bolaget som är ansvarigt för de största skövlingarna i svensk historia. Det finns ingenting hållbart med storskaligt industriskogsbruk i naturskogar.