Anledningen är att Resolute hävdar att Greenpeace är en global bedrägeriorganisation som med förfalskad forskning anklagar företag runt om i världen för uppdiktade miljöbrott. Anledningen är inte att förbättra världen utan bara att få ökade donationer och bidrag.
Detta jämställer Resolute och deras advokater med en maffiaorganisation och därför använder man sig av amerikanska antimaffia-lagstiftning, de så kallade Rico-lagarna, för att tvinga Greenpeace i konkurs.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Stort upprop mot Resolute
Försöken att tysta Greenpeace har mötts med upprördhet av över 100 organisationer i världen, som skrivit under ett upprop för att stoppa den kanadensiska skogsjätten.
Det finns i dag en oro över att företag i USA kan tysta kritik genom miljardstämningar och kreativt utnyttjande av lagar som har ett helt annat syfte.
På Greenpeace ser man detta som ett tidstypiskt tecken. Annie Leonard är ledare för organisationen i USA:
– Domstolarna måste stoppa företagens försök att få fram prejudikat mot fria organisationer. Det finns två andra liknande stämningar som riktar sig mot dels en miljöorganisation och dels ett mediaföretag.
– Dessa stämningar försöker få stopp på beskrivningar av klimatförändringar, men också nyhetsartiklar om det amerikanska presidentvalet.
Hot mot yttrandefriheten
Ett av Resolutes viktiga affärsområden är att framställa papper för tryck av böcker och tidskrifter. Bland kunderna finns förlagen Penguin Random House, Simon & Schuster, Harper Collins och franska Hachette, som ger ut bland annat magasinet Elle.
Nu kräver Greenpeace och andra organisationer att bokförlagen agerar för att förhindra att det företag som de köper papper av hotar yttrande- och tryckfrihet – rättigheter som är fundamentala för hela deras verksamhet.
Greenpeace konstaterar att deras kampanj för att rädda Kanadas stora skogar i norr nu blivit en fråga om yttrandefriheten:
– Resolutes stämning kan påverka en rad individer och grupper inom det civila samhället som försöker arbeta för förbättringar att göra det för dyrt och riskfyllt att agera. Det kan också påverka möjligheterna att få fram relevant forskning och expertutlåtande genom att hota med väldigt omfattande stämningar.