Droppen som fick bägaren att rinna över för Erik Kullgren var när den tidigare miljöministern, numera ordföranden för skogsindustrikoncernen Södra skogsägarna, Lena Ek stod i SVT:s Agenda och sa att ”gamla skogar slutar växa”.
– Jag blev så förbannad. Där står hon och ljuger på bästa sändningstid, och ingen säger emot henne. Att gamla skogar slutar växa är bara en av flera falska myter som skogsindustrin grönmålar sin verksamhet med, säger han.
En annan är att unga skogar binder mer kol – på systemnivå är naturlika skogar överlägsna, fortsätter han.
– Forskningen lutar allt mer åt att äldre skogar och skonsamt skogsbruk är det bästa både för klimat och lönsamhet. I själva verket borde kalhuggning förbjudas, eller i varje fall kräva särskilt tillstånd, säger Erik Kullgren.
Kollapsade skogar i Europa
Han är kritisk till att det hittills är skogsindustrins intressen som styr både skogsbruket och debatten.
– Det konventionella skogsbruket ser bara ett värde, massavedens och timrets värde. Nu när vi ser att skonsamt skogsbruk är lika – eller mer – lönsamt än de konventionella metoderna finns det ingen anledning att inte också beakta andra värden, som biologisk mångfald och stabila ekosystem vilka kan stå emot storm, brand, torka och insektsangrepp, säger Erik Kullgren.
Uppropet är ett försök att lyfta fram flera av skogens nyttor och att rädda den svenska skogen – innan det är försent.
– Praktiskt taget hela Tjeckiens granskog har kollapsat, stora delar av den tyska skogen också, som en konsekvens av alltför intensivt skogsbruk. Vi ser samma utveckling här, säger han.
Skriver inte under
Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, håller med om att det är viktigt att basera skogsbruket på modern forskning och en helhetssyn på skogens nyttor. Men han anser inte att exempelvis bruket att kalhugga borde upphöra.
– Skogsbruksmetoderna bör tillåtas variera. Vad gäller såväl lönsamhet som olika skogsbruksmetoders effekt på biologisk mångfald finns forskning som visar olika resultat beroende på bland annat på ägoförhållanden, brukningshistoria och skogstyper, skriver han i mejl.
Kommer Sveaskog att skriva under uppropet?
– Nej, vi för inte dialog med vår ägare via upprop. Som statens skogsbolag vill vi verka genom att i handling visa hur ett modernt hållbart skogsbruk med stor hänsyn till biologisk mångfald kan utvecklas, skriver Olof Johansson.