Nu visar en ny studie från Lunds universitet att den lilla rest av oskyddade gamla naturskogar som troligen aldrig tidigare kalhuggits försvinner i snabb takt i Sverige.
Omkring en femtedel av all skog som kalhuggs varje år är gammal naturskog, enligt studien.
– Runt åtta procent av all oskyddad skog är gammal naturskog. Med den här avverkningstakten kommer ingenting av den att finnas kvar år 2070, säger studiens huvudförfattare Anders Ahlström, som är docent och naturgeografiforskare vid Lunds universitet.
Statligt ointresse
Konsekvenserna om vi låter de sista resterna naturskog försvinna är oöverskådliga.
– Att ha gamla träd och naturliga ekosystem är helt centralt, det vore en katastrofal förlust om de försvann.
– De här skogarna är biodiversitet i sig själva, de är unika ekosystem där naturen bestämmer och arterna sköter sig själva. Och vi har inte ens hunnit studera dem noga.
Hur kan det komma sig?
– Jag vet inte. Ingen har ens kartlagt de här skogarna ordentligt. Inte i något nordiskt land är naturskogarna karterade på ett systematiskt sätt. Kartor av tillräckligt hög kvalitet saknas även i USA, Kanada och Ryssland.
I ett tidigare projekt har Anders Ahlström och hans forskarkollegor också kartlagt de svenska resterna av riktig urskog.
– Någon sådan officiell kartläggning finns inte heller. Det finns ingen allmän databas som visar vilka skogar som är gamla naturskogar eller urskogar, trots att kartering är enda sättet att verkligen hålla koll på bestånden över tid.
”Kortsiktigt och helt onödigt”
Att skapa en sådan allmän databas är inte svårt, framhåller han.
– Vi kan utifrån Riksskogstaxeringens och Skogsstyrelsens databaser räkna fram mycket bra statistik på vad som sker, baserat på ett stort antal stickprov, men vi kan inte övervaka varje skog och veta vad som avverkas i varje hygge.
Han konstaterar samtidigt att det finns bra tillgänglig information om skogarna i tropikerna, med hemsidor som Global Forest Watch och Amazon Watch.
– Men det finns ingen svensk Amazon Watch.
Vad säger du om att de små rester av oskyddad naturskog som finns kvar får kalhuggas?
– Det är sorgligt att vi människor gör det här mot jorden och vår natur, mot ekosystemen och alla invånare ekosystemen hyser. Sorgligt för oss och framtida generationer som inte kommer att få uppleva de här skogarna. Det är så kortsiktigt och helt onödigt, säger Anders Ahlström.
Gamla skogar med höga naturvärden jämnas med marken trots att en majoritet av den produktiva skogsmarken omfattas av miljöcertifiering.
– Ja, så är det. Det kan ju framstå som att den här certifieringen och andra instrument för att skydda värdefull skog inte bidrar i tillräckligt hög grad för att skydda de här skogarna, säger han.
”Nykter miljöbudget”
Den nya regeringen som stöds av SD har fått hård kritik från många håll för att halvera miljöbudgeten kommande år. Bland annat dras stöden till naturskydd ner. Både Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen hade begärt ordentliga höjningar av anslagen till skydd av natur, men istället minskas de kraftigt.
Sverigedemokraterna ser neddragningarna som en framgång.
– Nu börjar vi se en miljöbudget som är lite mer nykter. Nu har vi haft en miljardrullning som ökat varje år, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen till nättidningen Altinget.
Anders Ahlström har sett rubrikerna om den nya budgeten och mindre stöd till naturskydd, men menar att bristande skydd för skog och natur knappast är något nytt.
– Nej, kanske hade det kunnat vara ännu värre, men det är ju tydligt i vår studie att det här har pågått i stadig takt sedan 2003, säger Anders Ahlström.