BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Solelsskatten räknas per juridisk person, vilket innebär att samtliga ägares fastigheter slås ihop. Ägaren kan vara allt ifrån privatpersoner till ett företag eller offentliga aktörer som kommuner och landsting.
– Det har en enormt hämmande effekt. Men många tänker också att det ska lösas, att skatten kommer att försvinna. Det är väldigt olyckligt att regeringen har gått ut med det här, säger Svante Axelsson, avgående generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Svante Axelsson anser att skatten måste bort om regeringen ska kunna behålla sin trovärdighet i klimatfrågan.
– Det här är inte grön politik alls – tvärtom. Jag utgår från att regeringen fixar till detta, att det handlar om ett tillfälligt fel. De kan inte gå till val med den här skatten och debattera mot exempelvis Centerpartiet. Då förlorar de sin trovärdighet i frågan.
”Olycklig tidpunkt”
Johan Öhnell är ansvarig för Solkommissionen och styrelseordförande för Solkompaniet. Han är positiv till att solelen nu finns med i lagen om skatt per energi, men är kritisk till utformningen.
– Det är viktigt att det finns tydlig lagstiftning. Tidigare har beskattningen på solel varit helt beroende av Skatteverkets tolkningar och för alla med anläggningar under gränsen är det väldigt skönt att det nu står tydligt att deras solel inte är beskattad, och att de får sälja eventuella överskott.
– Problemet är att större anläggningar kommer att börja beskattas vid en väldigt olycklig tidpunkt. Större fastighetsägare började våga installera solceller för 3-4 år sedan och har kommit så långt att de utvärderar systemen och funderar på att satsa på mer solel. Ett sådant här beslut bromsar det.
Skatten på solel
Johan Öhnell säger att regeringens har infört skatten på solel på grund av en rädsla för att bryta mot EU-regler om snedvridning av konkurrensen.
– Men de reglerna är inte riktigt relevanta här. Vi kommer aldrig att hamna i en sits där vi bara använder solel i Sverige, det finns ingen risk att annan energi blir utkonkurrerad.
Men det finns en ganska enkel lösning, säger Johan Öhnell.
– Det finns redan en modell för skattenedsättning på energi för den tillverkande industrin och jordbruket, som har utretts för att man vill behålla den och för att man vill införa en skattenedsättning för serverhallar. Samma modell skulle kunna användas för att lägga skatt för stora solelsanläggningar på en låg nivå.
Finns en politisk vilja för det?
– Ja, det tycker jag, och jag upplever att den har växt under året. Den här skatten behöver ändras, och det är bråttom.
Fotnot: Dagens ETC har upprepade gånger sökt energiminister Ibrahim Baylan (S).