Vem har inte hivat den sista potatisen som blev över efter middagen, bara för att slippa se den? Eller ostskalkarna, mjölkslattarna och grönsaker med vissen uppsyn? Med tanke på de tusentals ton livsmedel som slängs varje år är sopsyndarna fortfarande i majoritet, trots klimatrapporter och det uppenbara slöseriet i att inte äta upp maten. Amanda Hellberg, som tillsammans med Eveline Johnsson, gett ut kokboken Ta tillvara, ser flera möjliga orsaker till svinnet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tror att bäst före-datum är en stor bov. Det blandas lätt ihop med sista förbrukningsdag, men bäst före anger inte faktisk hållbarhet. Lukta på maten, det känns tydligt om något blivit dåligt, säger hon.
Andra orsaker kan vara brist på tid och ork.
– Det kräver lite planering att ta vara på maten. Sedan tror jag också att det är lite väl billigt med mat. När det finns mat i överflöd är det lätt att tröttna och vilja ha något nytt varje dag, säger hon.
Små rester med stor potential
Amandas bästa råd för att minska svinnet är att sluta betrakta rester som något tråkigt och istället se dem som nya möjligheter.
– Tillagade råvaror har helt andra egenskaper än råa och kan användas på nya sätt, säger hon.
Det lönar sig att spara även små mängder överbliven mat, menar hon. En fryst gräddslatt kan rädda middagen.
– Mjölk, grädde och ost går bra att frysa in och sedan använda i varmrätter. Fryst riven ost är perfekt att plocka fram till gratängen till exempel, säger hon.
Men även frukt och grönsaker som börjat förlora sin spänst förtjänar en andra chans. Det mesta utom råa rotsaker går bra att frysa in för att sedan användas i exempelvis fruktsmoothies, pajer, såser och grytor.
Vego i säsong
Amanda Hellberg växte upp på en bondgård och vet hur "sjukt mycket jobb" som krävs för att få fram råvaror.
– Lägger man sedan till transporter och pengarna det kostar så inser man vilket slöseri det är på alla plan att slänga ätbar mat, säger hon.
Både Amanda och Eveline är vegetarianer och alla recept i Ta tillvara är vegetariska.
–Jag har alltid haft ett stort miljöintresse och jobbat med att göra vegetarisk mat rejäl med råvaror som går att hitta överallt. Det utmärker också våra böcker, säger hon.
Innan primörerna kommer i vår är det rotsaker och kål som gäller. Men hur kul är det egentligen?
– Det finns hur mycket som helst man kan göra med rotsaker och kål; koka, mosa, rosta, ugnsbaka. Vitkål i ugnen är jättegott, kanske med en skvätt vinäger på, säger Amanda.