Det innebär att Miljöpartiet sviker sitt stora vallöfte – att avveckla all brunkol så att ingen ny aktör kan fortsätta med den miljöfarliga verksamheten.
Tomas Eriksson (MP), gruppledare i Stockholms läns landsting, är besviken över att frågan inte har lösts och menar att partiet som helhet måste lära sig av sina misstag.
– Det skadar förtroendet för oss att vi inte har lyckats driva igenom den här frågan på ett tydligare sätt. Om verksamheten säljs har vi inte lyckats leverera. Då måste vi ta ansvar för det, säger han.
Svaghet i partiet
Det är en svaghet i partiets förmåga att jobba utomparlamentariskt anser Tomas Eriksson och han är kritisk till att partiet inte har lyckats skapa en tydligare opinion om den här frågan i Sverige – för att på så sätt få med sig regeringen på samma båt. Så som skedde i frågan om Saudiarabienaffären.
– Partiet måste bli duktigare på att opinionsmässigt driva frågor utomparlamentariskt. På så vis kan vi få med oss de andra partierna, säger Tomas Eriksson.
Har inte ändrat åsikt
När Dagens ETC ringer runt till olika språkrör på gräsrotsnivå är det tydligt att en majoritet står bakom partiledningen trots att MP är på väg att förlora striden om sin hjärtefråga.
Alla hävdar att partiet inte har ändrat åsikt i sak – brunkolet måste avvecklas. Dessutom håller en majoritet med Lise Nordin (MP), ansvarig för energifrågor, i hennes uttalande om att regeringen inte kan göra något – det krävs ett beslut i riksdagen för att stoppa försäljningen.
– För att stoppa försäljningen behöver riksdagen besluta om nya ägardirektiv. Tyvärr finns det ingen riksdagsmajoritet för det, säger
Birgitta Losman, regionråd Västergötland (MP) och påpekar att hon har fullt förtroende för Lise Nordin.
– Politik handlar om att förhandla. Jag hade självklart gärna sett att vi vann i den här frågan men blir det inte så får man gå vidare. man kan inte få igenom allt, säger Malte Roos, Grön ungdom Skåne.
”Kommer inte att lägga oss”
Den diplomatiska hållningen återkommer hos flera ungdomsspråkrör. Men några uttrycker sig försiktigt kritiskt.
– Vi måste ligga på mer och vara tydliga med att vi inte kommer lägga oss i den här frågan, menar Lovisa Roos, Grön ungdom Norr.
Klimatmötet i Paris närmar sig med stormsteg. Tomas Eriksson anser att en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet kommer sätta Sverige i en pinsam situation. Då tappar regeringen en del av sin status som förebild.
– Det här gör att man kommer gå in i Parismötet med krökt rygg, säger han.
Susanna Nygren