”Hej!
Det pratas mycket om PFAS nu och att det är farligt för hälsan. Behöver jag slänga min teflonpanna? Var gör jag det i så fall – är det farligt avfall?
/Peter Svensson
SVAR:
Hej!
Ingen ska behöva vara rädd för de vardagsprodukter som vi omger oss med och kan köpa i dagligvaruhandeln. Dessvärre är det så idag att dessa produkter kan innehålla ämnen som är farliga för oss och vår miljö. Hit hör PFAS som bland annat hittas i stekpannor med teflon.
PFAS är en grupp av omkring 10 000 ämnen med liknande egenskaper. De kallas evighetskemikalier då de nästan aldrig bryts ner i naturen. Vissa ämnen i gruppen PFAS vet vi är skadliga för vår hälsa, till exempel PFOS och PFOA, och dessa får inte användas i de vardagsprodukter som säljs inom EU. För flertalet ämnen saknas emellertid kunskap om hur de påverkar oss och trots att det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga så får många användas och säljas.
PFAS har kopplats till skadliga effekter som cancer, sköldkörtelstörningar, högre kolesterol, leverskador, lägre födelselvikt hos barn, reproduktionsproblem och negativ påverkan på immunförsvaret.
Det är framförallt de som arbetar med att tillverka PFAS och de varor och material som innehåller PFAS, som kan utsättas för farliga halter. De ämnen vi konsumenter får i oss bör inte ge upphov till akuta hälsoproblem, men då PFAS lagras i kroppen så är ett råd att undvika exponering för ämnena i onödan.
Teflon består av fluoropolymeren PTFE, som har en längre kolkedja än många andra PFAS och därför anses mer stabil och mindre hälsofarlig. Samtidigt pekar nyare studier mot att denna PFAS-sort skulle kunna tas upp av kroppens celler under vissa omständigheter, och exponering för PTFE har kopplats till exempelvis endometrios och lägre spermieantal – även om orsakssambanden inte är fastställda.
Förutom PTFE kan även andra PFAS-ämnen hittas i teflonstekpannor. Dessa är troligen kvar från produktionsprocessen. När Svenska Naturskyddsföreningen gjorde analyser hittades bland annat ämnen relaterade till det förbjudna PFOA.
Teflon-belagda köksartiklar som stekpannor kan släppa ifrån sig både PTFE samt mikro- och nanoplastpartiklar som innehåller PTFE. Teflonstekpannor kan läcka PTFE och andra PFAS-ämnen när vi steker på hög värme, speciellt vid riktigt höga temperaturer såsom 260 grader. I denna process bryts fluoropolymeren ner och teflonbeläggningen kan potentiellt släppa ifrån sig farliga PFAS-ämnen till luft och mat.
Användning av repiga teflonpannor är en annan exponeringsväg då mikroplast av teflon som innehåller PTFE frigörs från stekpannans yta. Eftersom mikroplast ackumuleras både i våra kroppar och i naturen kan detta läckage från stekpannan, om än så litet, ses som en anledning till försiktighet.
Generellt är det viktigt att ta med sig att PFAS och teflon är ett relativt nytt forskningsfält. Det finns fortfarande många kunskapsluckor, men det vi vet tyder på behov av aktsamhet.
Det är alltid bra att inte köpa nya saker i onödan, men om det finns en oro över miljö- och hälsorisker är det enklast att välja bort teflonpannan och ersätta den med en utan PFAS. Gjutjärn rekommenderas ofta, och det finns flertalet andra PFAS-fria alternativ som exempelvis kolstål och keramiska stekpannor. Delar av branschen arbetar med att fasa ut farliga ämnen och som konsument är det alltid bra att använda sin konsumentmakt: Kräv produkter utan farliga kemikalier!
Ibland står det att stekpannor är ”fria från PFOA”, vilket är ett påstående som kan vara vilseledande. PFOA är bara ett av tusentals PFAS- ämnen som är skadliga för människa och miljö. Organisationen Sveriges konsumenter påpekar att istället för att framhäva att en produkt inte innehåller ett förbjudet ämne, borde företag skriva vad produkten faktiskt har som innehåll. Så är det inte idag och för att vara så säker som möjligt på att undvika PFAS är det bra att leta efter märkning där det står ”fri från PFAS/PFC”. Danska tillsynsmyndigheten har slagit fast att det är vilseledande att marknadsföra en produkt med argumentet att den inte innehåller ett förbjudet PFAS-ämne. Kanske kan Sverige följa efter?
Enligt Naturvårdsverket ska avfall som innehåller PFAS inte återvinnas. Därför är det bra att helt undvika sådana varor och material. När du väl gör dig av med din stekpanna i teflon så ska de oftast sorteras med annan metall på bemannade återvinningscentraler. Stekpannor av stål återvinns normalt i 1500 grader och vid denna temperatur bedöms huvuddelen av PFAS förstöras eller permanent omvandlas. Stekpannor i aluminium återvinns i lägre temperatur och där är det inte lika säkert att teflonet förstörs. Vi saknar fortfarande mycket kunskap om förbränning av PFAS.
Ett journalistnätverk, som Dagens ETC varit en del av, har slagit fast att det skulle kosta upp till 25 000 miljarder kronor över 20 års tid att rena hela EU från PFAS, och då är kostnader för hälsa, sjukvård och destruktion inte inräknat. En hisnande summa. EU förbereder nu ett gruppförbud mot PFAS. Går detta förbud igenom så blir det mycket lättare för konsumenten att undvika exponering för skadliga PFAS-ämnen, men än så länge behöver vi alla vara pålästa för att undvika dem i så stor mån som möjligt.