Det här kanske mer än en fråga för ditt Egen El-arbete, men jag chansar på svar i ETC (som jag har läst sedan 80-talet). Du skriver ibland i nyhetsbrev och sajter att du inte gillar självförsörjande hus och småskalig egenmakt när det gäller energi. Du vill att vi ska vara hopknutna i stora gemensamma statliga nät. Som ekosocialist tycker jag det är lite märkligt, du borde väl vara för egenmakt om den inte förstör för andra? Lagrar folk energi hemma så betyder ju inte det att de som inte lagrar får det sämre. Inte sant?
Örjan Karlsson
Svar: Jag tycker Egen El är väldigt politiskt och har inget problem att diskutera det i ETC. Dessutom är den här frågesidan till för alla typer av frågor, kan jag svara gör jag det även om du frågar om varför vi sjöng ”Man ska leva för varandra” på Bokmässan senast. (En fin gammal låt från Trio med Bumba som du säkert kommer ihåg).
Nå. Jag skrev nyss en artikel till Ny Teknik kring det här. Jag har absolut inget emot egenmakt eller mot att man skaffar sig lokal makt över elproduktionen. Det är tvärtom det jag slåss för. Miljoner svenskar ska göra el och energi åt varandra.
Men för att det ska fungera måste vi kunna skicka el och värme via gemensamma nät. En solig dag skickar jag min el till butiken som har frysdiskarna igång. En mörk natt hämtar jag hem värme från fjärrvärmenät dit andra fått skicka sin överskottsvärme på dagarna. På vintern lever vi på vatten och vindkraft. Nät betyder att vi bygger ett energinät, vi gör energi och konsumerar gemensamt och då blir egenmakten större än om vi var och en försöker lagra och spara el i egna batterier eller bränsleceller.
Tyvärr kommer nog utvecklingen gå mer mot egen lagring. Det beror på att storföretagen som konsumerar mycket energi inte begripit hur viktigt det är med miljoner hushåll som betalar det gemensamma nätet. Den stora makten i Sverige, den ekonomiska produktionsmakten har struntat i omställningsfrågan och inte förstått att man måste hjälpa folk att göra egen energi och skicka den till varandra. Istället slåss dessa bolag och intressen för kärnkraft, några centrala jätteproducenter som ska ge dem energi via stabila elnät. Men om inte miljoner människor har användning av näten och om de dessutom kostar så mycket som de gör idag, ja då kommer folk ”klippa sladden” och skapa egna lokala lösningar. Det blir dyrare, mindre effektivt och sedan blir jättenätet tvunget att subventioneras statligt ännu mer för att försörja storindustrin.
Skatt till elnät istället för att konsumenter har nytta av elnätet genom att kunna lagra via det. (Och därmed vara villiga att betala för det).
Om någon miljon svenskar lämnar elnätet kommer man tvingas betala för det ändå via skatten. Det är viktigt att se ett samhälles infrastruktur som något som ska gynna alla. Både privatpersoner, små företag och stora. Om bara godsvagnar fick åka på järnvägen skulle ingen vilja betala för bättre järnväg. Om privatpersoner bara får köpa el och inte får lagra via elnätet kommer man inte vilja betala Vattenfall, Fortum och Eon för det nät de äger.
Nu hänger det här på den nya svaga regeringen. Om man kan få igenom enkla regler som gör att alla svenskar kan lagra el från sommaren i vår gemensamma vattenkraft och hämta hem den på vintern, ja då kommer elnätet bli allas gemensamma tillgång. Om inte blir det alltmer var och en för sig själv. Regeringens motståndare är inte borgare eller storbolag i den här frågan. Utan de stora kraftföretagen som är väldigt oroliga för sina affärsmodeller. De befinner sig på den intellektuella nivån musikbranschen var på när de försökte hindra människor att spara musik de hörde på radion på kassettband då det skadade försäljningen.