Läs också: Vad hoppas du att klimatavtalet från Paris kan leda till? och Shora Esmailians analys om mötets sista dagar.
Till klimattoppmötet i Paris har ledare från 195 av världens länder samlats för att förhandla fram ett nytt avtal för att förhindra en global klimatkatastrof. I helgen väntas beskedet, som skjutits upp från att först varit tänkt att komma under fredagskvällen, komma om det nya avtalet.
Utvecklingsländer och mindre önationer har tryckt på för att få ned målet om en global uppvärmning på max 2,0 före 2050, till max 1,5 grader, för att inte helt utplånas av stigande havsnivåer och extrema väderomställningar.
EU:s och USA:s förhandlare har sagt sig vara beredda att sluta upp bakom ett uppvärmningsmål på max 1,5 grader, förutsatt att formuleringarna blir de rätta. Vad som menas med ”formuleringar” är dock oklart. Klart är dock att ländernas samanlagda ambitioner om begränsningar av koldioxidutsläppen skulle leda till en global uppvärmning på närmare 3 grader, och att avtalet inte kommer innehålla några nationella utsläppsminskningsmål.
Ett krav från många länder är att eventuella globala utsläppsminskningsmål inte får påverka de nationella linjerna. Det tycks dock finnas ett starkt stöd för att klimatmålen ska ses över vart femte år och att det ska införas någon form av global utvärdering av hur klimatarbetet går.
Tre avgörande frågor som under torsdagen kvarstod att lösa gäller differentieringen (vem som ska ha vilket ansvar), finansieringen (vem ska betala och hur mycket) och ambitionsnivån (hur stora ska utsläppsminskningarna vara) i avtalet.
Olivia Linander från klimatorganisationen 350.org är inte särskilt hoppfull.
– Vi förväntar oss ett otillräckligt avtal och planerar därför en stor folklig mobilisering i Paris under lördagen, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du har läst?
Swisha en slant till: 1231480870
Läs också: Vad hoppas du att klimatavtalet från Paris kan leda till?
Punkter i klimatavtalet
Anpassning
•Hur ska särskilt utsatta länder skyddas mot oundvikliga klimatförändringar?
Tekniköverföring
•Utvecklingsländerna behöver hjälp med modern teknik för att ställa om till en hållbar utveckling.
Finansiering
•Vilka länder ska betala och hur mycket? Vilka länder ska få finansiell hjälp?
Differentiering
•Vilka länder har det största ansvaret för klimatarbetet?
Ambitionsnivå
•Hur stor ska utsläppsminskningen vara? Vart ska ribban sättas för uppvärmningen?