Energijätten RWE tvingades genast avbryta den röjning som bolaget inlett tre dagar tidigare för att kunna expandera sitt intilliggande enorma brunkolsbrott.
– Det var en stor överraskning för oss alla. Vi var säkra på att rätten skulle säga att skogen kunde avverkas, säger en aktivist som kallar sig ”Uri Make” och som befinner sig i Hambach-skogen just nu.
Likt många av ockupanterna vill hon inte uppge sitt riktiga namn eller vara med på bild. Aktivister har bott i skogen i olika perioder sedan 2012 och polisen har vid flera tillfällen gått in i skogen för att gripa dem och demolera deras hemsnickrade trädkojor. För att undvika rättslig påföljd har många av dem vägrat uppge sina namn för myndigheterna.
Oklart hur länge stopp gäller
Exakt hur länge det tillfälliga avverkningsstoppet kommer att gälla är ännu oklart men ärendet väntas avgöras slutgiltigt först 2020. Dagen efter domstolens beslut hölls en sedan tidigare planerad demonstration som lockade tiotusentals människor. Enligt polisens uppskattningar deltog runt 30 000 människor under parollen ”Rädda skogen”
– Det var så mycket folk att det var galet. Sedan hölls det en till demonstration på lördagen så det var en stor helg och fantastiskt att se solidariteten, att folk som bryr sig kommer hit, säger Uri Make.
Skogsockupationen har dragit till sig folk från hela världen och i våras greps bland annat en australiensiska som dömdes till fängelse. Danske Søren han bott i skogen till och från i drygt två år. Han uppger att han heter ”Skovridder” i efternamn vilket betyder ungefär ”skogsförvaltare” på svenska.
– Jag bor inte i en egen trädkoja men har bott i flera andra trädkojor senaste åren och hjälpt till med ockupationen för att göra det svårare för bolaget att avverka skogen. En del människor sover också på marken men de flesta är i kojorna, säger han och berättar att stämningen varit spänd sista tiden:
– Senaste veckorna och månaderna när polisen varit väldigt närvarande har det varit omöjligt för de flesta att ta sig ner på marken utan att bli arresterade. Då handlar det väldigt mycket om väntan. Man får observera hur polisen agerar och vara redo för en möjlig vräkning, säger Søren.
Fladdermus avgjorde
Det som ytterst ledde till domstolens beslut om tillfälligt avverkningsstopp var varken skogsockupationen eller demonstrationer. Det var en fladdermus. Närmare bestämt arten Bechsteins fladdermus som finns i Hambach. Arten förekommer i skogsområden i delar av Europa och Asien och är skyddad enligt EU:s habitatdirektiv.
Just skyddet för fladdermusen har använts som argument i domstolen av mäktiga miljöorganisationen Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland, BUND, som drivit fallet. Rätten ska nu bland annat ta ställning till om det behövs en studie kring fladdermusens habitat innan avverkning kan tillåtas.
– Vi är lättade över att röjningen av Hambach-skogen lagts på hyllan. Det är en stor framgång för naturskyddet och tydlig signal till de tusentals klimataktivister som protesterar fredligt i Hambach-skogen, och långt bortom den. Centralt är att domstolen härmed tar hänsyn till rättssäkerhet, säger BUND-ordföranden Hubert Weiger i ett pressmeddelande.
Samtidigt som domstolen stoppade avverkningen upphävde den ett tillfälligt förbud för demonstranter att uppehålla sig i skogen. Bara veckor tidigare hade polisen evakuerat ett 50-tal trädkojor.
– Polisinsatsen ska ha varit den dyraste någonsin i Nordrhein Westfalen och i slutändan sa domstolen att man inte gjort något olagligt. Det var både onödigt och dyrt, säger Uri Make.
Förluster i miljardklassen
RWE menar att det är helt nödvändigt att röja Hambach-skogen och utvidga brunkolsgruvan för att garantera energiförsörjning i Tyskland. Enligt bolaget påverkar heller inte en utvidgning Tysklands långsiktiga planer om att fasa ut fossila bränslen. Det tillfälliga röjningsstoppet kommer att leda till förluster i miljardklassen, uppger RWE.
– Följden blir att intäkterna före skatter i segmentet Brunkol och Kärnkraft från och med 2019 kommer att påverkas negativt i ett spann om upp till 300 miljoner Euro per år, kommenterade RWE i ett uttalande efter domen.
Skogsockupanten Søren som snart ska hem på besök till Danmark tror att skogen är räddad åtminstone fram till oktober nästa år då det är dags för nästa avverkningssäsong. Men han hyser inget hopp om att aktivisterna kan stoppa RWE:s planer helt.
– Personligen har jag aldrig trott att vi kan rädda skogen och hindra deras projekt. Men ur mitt perspektiv innebär att vad vi gjort här de sista åren har kastat sådant ljus på frågan att vad RWE än gör så kommer deras nästa projekt att bli omöjligt. Alla har sina ögon på företaget nu, säger Søren.
Om några veckor kommer det återigen att arrangeras massprotester mot kolindustrins expansion i området. Bakom aktionen står bland annat organisationen Ende gelände.
– Det är en enorm framgång för miljörörelsen att Hambachskogen har räddats. Men vi kommer att fortsätta strida tills vi uppnår en omedelbar utfasning av kol. I slutet av oktober kommer vi därför att blockera verksamheten vid det öppna dagbrottet i Hambach med tusentals människor, säger organisationens talesperson Karolina Drzewo.
Skogen ockuperade för första gången 2012 i protest mot kolbrytningen och den röjning som sker årligen under avverkningssäsongen som varar mellan oktober och februari.
Den första ockupationen upphörde 2013 men redan året efter inleddes en ny. Aktivisterna byggde trädkojor och barrikaderade infartsvägar till skogen. Hambach har nu varit ockuperat kontinuerligt sedan 2014.
Antalet ockupanter har varierat kraftigt och polisen i Nordrhein Westfalen har uppskattat att antalet trädkojor varit åttio som mest.
Polisen har genomfört regelbundna räder mot aktivisterna och i mitten av september tömde de bland annat 50 kojor i en hårt kritiserad aktion.
I samband med domen om tillfälligt avverkninggstopp i början av oktober upphävde högsta förvaltningsdomstolen i Münster ett tillfälligt förbud mot att uppehålla sig i skogen.
RWE AG
Grundat: 1898 i Essen, under namnet Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG
Vad: Multinationellt energibolag med huvudkontor i tyska Essen
Energislag: gas, kol, olja, vatten, biomassa och kärnkraft
Vinst 2017: 44,6 miljarder euro
Antal anställda: 70 860
Stämningen
För några år sedan stämde miljöorganisationen BUND RWE vid domstol för att stoppa den årliga röjningen av Hambach-skogen.
Organisationen krävde stopp med hänvisning till att skogen var hem för ett flertal arter som finns listade i EU:s habitatdirektiv.
BUNDS stämning ledde först till tillfälligt stopp för avverkning under säsongen 2017/2018. och sedan till ännu ett tillfälligt stopp i år.
Rättsprocessen om Hambach-skogen väntas bli slutgiltigt avgjord först 2020.