”Dags att lägga ner?” twittrade en SD-ledamot efter att Klimatpolitiska rådet kommenterat regeringens otillräckliga klimatpolitik. SD:s anklagelser om att rådet skulle vara ideologiskt styrt får nu mothugg.
Det Klimatpolitiska rådet infördes 2017, när Isabella Lövin (MP) var miljö- och klimatminister. Rådets uppgift är att granska hur väl den svenska politiken lever upp till klimatmålen.
– Alla regeringars politik ska nu utvärderas inte bara utifrån hur den förhåller sig till ekonomins gränser utan också planetens. Det är ett historiskt skifte, sa Isabella Lövin när den nya myndigheten installerades.
Rådet är en del av det klimatpolitiska ramverk som samtliga riksdagspartier utom SD, det numera största partiet i det brunblå blocket, röstade igenom för fem år sedan. SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen twittrade i förra veckan att det var ”ett misstag” att inrätta det Klimatpolitiska rådet.
”Dags att lägga ner?”
Efter att expertmyndighetens ordförande Cecilia Hermansson nyligen gästade Ekots lördagsintervju – där hon slog fast att det blir svårt att nå Sveriges klimatmål med den nya regeringens politik – har flera sverigedemokratiska riksdagsledamöter gått till attack.
”Ytterligare en av dessa institutioner för att tvinga högern att bedriva vänsterpolitik även vid ett regeringsskifte. Dags att lägga ner?”, twittrade riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) efter Hermanssons radiomedverkan.
Även partikamraten Jessica Stegrud luftade sin kritik på Twitter:
”I Ekots lördagsintervju med Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson blir det tydligare än någonsin att rådet just är ett ideologiskt och politiskt råd och inget annat.”
Baserat på vetenskap
Chalmers-professorn Björn Sandén är Klimatpolitiska rådets vice ordförande. Han säger till Dagens ETC att rådet baserar sin granskning och sina rekommendationer på riksdagens klimatpolitiska mål och ett samlat vetenskapsbaserat kunskapsunderlag.
– Det inkluderar både naturvetenskap, teknikvetenskap och samhällsvetenskap. Och eftersom kunskapsläget ständigt är under utveckling tar vi tacksamt emot all ny relevant, forskningsbaserad kunskap.
Vad säger du om reaktionerna från vissa SD-politiker?
– Det har jag ingen åsikt om.
”Uppseendeväckande”
Anders Wijkman, ordförande för Romklubben och tidigare ordförande för Miljömålsberedningen, uttrycker sig i hårdare ordalag. Han kallar SD:s uttalanden ”uppseendeväckande” och ”pinsamma”.
– I rådet sitter en rad av Sveriges främsta forskare, personer med hög integritet, kommenterar han.
– När blev det vänsterpolitik att undvika farlig klimatförändring? Franssons uttalande visar att han inte förstår att människans utveckling och välfärd är helt beroende av friska ekosystem och ett stabilt klimat.
En annan som har reagerat på SD:s tonläge är DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki: ”Hann inte gå många dagar innan experter med obekväma budskap fick sina första varningar om nedläggning”, twittrade hon i anslutning till Franssons uttalande.
”Vill polarisera”
Den tidigare miljö- och klimatministern Isabella Lövin säger till Dagens ETC att hon inte är förvånad över SD:s agerande.
– Att ett parti som sätter en klimatförvillare som Elsa Widding i riksdagens miljö- och jordbruksutskott vill avskaffa ett oberoende vetenskapligt råd är ju knappast oväntat. Det som är förvånande är att vi har hamnat där i Sverige nu, 2022.
Hon reagerar också på att Fransson försöker göra klimatet till en höger-vänsterfråga.
– Det är rena dumheter. De försöker skapa polarisering i en fråga som vi gemensamt påtagit oss att lösa.
Tyst från regeringen
Från regeringens håll har SD:s uttalanden om expertmyndigheten lämnats okommenterade. Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har inte heller velat svara på några frågor från Dagens ETC.
– Det är oroande att regeringen lägger så liten vikt vid klimat- och miljöfrågan i stort i Tidöavtalet och i regeringsförklaringen. Än så länge är det SD som uttalar sig på det här sättet, och det är allvarligt att man ger luft åt konspirationsteoretiker och hobbyforskare som sprider tvivel om klimatfrågan, säger Isabella Lövin.
Dagens ETC har sökt Josef Fransson, Jessica Stegrud och nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) för kommentarer.