– Först kunde jag inte förstå hur genomsnittet kunde bli så mycket, men sedan höll vi på med ett byggprojekt i sommarhuset, och när man insåg att också möbler, inredning och kök ingick i siffrorna så förstår man bättre hur det kan bli så mycket, säger Job van Eldijk.
– I dagens samhälle är ju inredningen en viktig del av din identitet. Du bjuder in folk och det ska vara på ett visst sätt, fortsätter han.
– Du kan köpa saker så billigt i dag att det är lätt att byta ut dem. Till och med porslinet ska matcha med resten av inredningen, säger Johanna van Eldijk.
Hon blev medveten om problematiken för några år sedan då hon fick en matta i julklapp. Helt plötsligt började hon tänka på att byta ut ett antal saker för att matcha den bättre.
– Varje pryl du köper skapar en kedja av konsumtion. Köper du nya byxor kanske tröjan blir lite fel i kombination, säger hon.
Därför har de gjort ett aktivt val att också försöka ha så lite saker som möjligt hemma. Dels för den psykologiska delen att inte behöva bekymra sig för det som finns i förrådet, dels för miljön.
– Allt man har i sitt förråd är ju en potentiell resurs. I elprodukter finns ju till exempel ädelmetaller som kan återvinnas i stället för att nya metaller ska grävas fram, säger Job.
Han menar att förrådet kan ses som en slags deponi, vilket är den sämsta metoden ur ett miljöperspektiv. Bättre är då att återanvända, materialåtervinna eller skapa energi. Det bästa vore förstås att inte köpa alls.
Under tävlingen Minimeringsmästarna har det också ingått ett moment med köpfri månad. Förutom ett akut köp av en musskrämma tre minuter över midnatt första dagen så gick det ganska smärtfritt.
– Vårt fadderbarn hade födelsedag under den köpfria perioden. Barnen gjorde då två askar i kartong med lite fina saker klistrat på och Jonathan hade täljt en liten gubbe i trä, säger Job.
Och presenterna blev mycket uppskattade.
– Poängen med en present är ju att den sociala relationen stärks. Det är ju också en slags osäkerhet man kan bära på, att jag inte litar på att det jag gör för att visa kärlek räcker till och att jag då måste ha något dyrt för att ge, säger Job.
Barnen har varit lätta att engagera och de deltar i högsta grad.
– Ruben hade sett i förskolan hur ett annat barn hämtat fram en hel skål med mat från köket för att det är spännande att gå till förskolans kök. Sedan åt han inget av den och det fick slängas. Det tyckte han var mycket upprörande, säger Job.
Halvvägs in i tävlingen har familjen börjat glömma att de är med i ett projekt. Mycket har samtidigt blivit självklarheter, som att alltid ta den förpackning som ger mindre sopor.
Till dem som vill minska sitt sopberg tipsar de om att börja med matsedel för att minska matsvinnet. Andra nyttiga övningar är att räkna till tio innan du köper något och låna saker som du inte ska använda ofta.
– Ha gemensam ekonomi. Vi har ett gemensamt konto och saker över 300 kronor kräver samråd, förutom mat och räkningar. Det är faktiskt väldigt bra när man står där i köpmolnet och vill köpa en sak. Ringer man då den andra personen som står utanför detta är det troligare att den säger nej, säger Job.
När året som testfamilj är slut tror de att de kommer att ha lyckats halvera sina sopor. Sedan kommer de att fortsätta ungefär på samma sätt, men kanske något mindre extremt.
– Jag kommer till exempel sluta att väga soporna, säger Job.