Dagens industrialiserade jordbruk använder sig av stora mängder bekämpningsmedel. Enligt många studier driver det här på artdöden och försämrar människors hälsa. Nu vill EU-kommissionen att användningen av bekämpningsmedel i EU minskar med hälften till år 2030. Den 23 mars förväntas kommissionen presentera ett lagförslag i den riktningen.
Samtidigt varnar miljölobbyn Corporate Europe Observatory (CEO) för att stora kemikalieföretag som Bayer, BASF, Syngenta and Corteva gör sitt bästa för att stoppa en sådan utveckling, som skulle leda till att branschen förlorar mycket pengar.
– Bekämpningsmedelsindustrin kämpar för sin överlevnad och de gör det genom att vilseleda, säger Nina Holland, kampanjledare på CEO.
Vinklade ”studier”
Hon har kunnat identifiera fem olika ”effektstudier”, varav tre skrivits av personer med universitetskopplingar men som i själva verket beställts, designats och finansierats av industrin – vilket gör att de inte kan anses hålla vetenskaplig standard. Samtliga studier nöjer sig med att analysera hur mycket pengar kemikalieindustrin skulle förlora på en minskad användning av bekämpningsmedel. Däremot går de inte in på de negativa effekterna en fortsatt omfattande användning av bekämpningsmedel, såsom påverkan på människors hälsa, mark- och vattenkvalitet samt artförlust. Alla sex studier har också publicerats under en begränsad tid, vilket skapar en illusion av en ”ekokammare”, enligt CEO.
Vidare har kemikaliebolagen lagt ned stora summor på sponsrade event under regi av den Brysselbaserade nyhetssajten Euractiv, där diskussionerna ramats in av företagens intressen. Enligt CEO har sajten också publicerat uppenbara tidningsankor som gagnat kemikaliebranschen.
Kriget som argument
Vilken effekt kemikalieföretagens påverkansförsök och lobbykampanjer faktiskt får återstår att se. Miljölobbyn CEO tycker sig se tecken på att de, och deras allierade politiker, öppnar för att använda kriget i Ukraina och den matkris det kan leda till som ett argument för att utvattna EU-kommissionens gröna förslag.
– Kriget visar just på vikten av att göra livsmedelsproduktionen mindre beroende av fossila bränslen, bekämpningsmedel och konstgödsel. Om kemikaliebolagen verkligen är oroade över livsmedelsförsörjningen skulle de kunna kräva hållbara nivåer av köttproduktion och import av djurfoder, till exempel. Det är hög tid att europeiska institutioner och politiker byter spår och slutar försvara företagsintressen och gör vad de ska: skydda allmänintresset, säger Nina Holland.