De åtgärder som regering och riksdag hittills har beslutat räcker inte för att Sveriges åtaganden enligt Parisavtalet ska uppfyllas. De räcker inte ens för att uppfylla klimatmålen i det klimatpolitiska ramverket. Betydligt skarpare och mer verkningsfulla åtgärder krävs. Det är bakgrunden till att Roger Bydler i Nacka, tillsammans med ett antal andra klimatengagerade privatpersoner skrivit en motion till Klimatriksdagen om att Sverige behöver ett medborgarråd.
– Vi tänker att det är ett sätt att bidra både till delaktighet och till åtgärder som leder till minskade utsläpp. Om medborgarna dessutom involveras i klimatarbetet underlättar det för politikerna att vinna acceptans för de åtgärder som måste vidtas i den omställning vi står inför, säger Roger Bydler.
Han lyfter fram att det finns flera exempel på länder som agerat. I Frankrike bildades en medborgarförsamling för klimatet i oktober 2019, på initiativ av president Emmanuel Macron. Dess uppdrag var att föreslå åtgärder för att nå målet om att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till 2030, jämfört med 1990. Åtgärderna skulle även väga in att omställningen bör ske utan att öka sociala orättvisor. 150 delegater lottades fram baserat på urvalskriterier som ålder, kön, inkomst och bostadsort. Resultaten presenterades i juni 2020 och president Macron har lovat gå 146 av de 149 förslagen till mötes.
Sedan 2004 har medborgarförsamlingar använts i bland annat Kanada (ändringar av valsystem), Irland (grundlagsändringar), Polen, Danmark och på senare år också om klimatet i Storbritannien.
En motion med rubriken med rubriken ”Medborgarråd för rättvis omställning” har redan lagts fram av Miljöpartiet i Sveriges riksdag, i oktober 2020. Beslutet blev att riksdagen ”ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska undersöka möjligheterna för att inrätta ett medborgarråd för en rättvis omställning av samhället inom planetära gränser, och detta tillkännager riksdagen för regeringen”.
Men något initiativ till inrättande av ett medborgarråd har ännu inte tagits.
Avsändarna till motionen på Klimatriksdagen föreslår därför att Sveriges regering tillsätter ett medborgarråd med omkring 150 medlemmar – före sommaren 2022. De tänker sig att Miljödepartementet ansvarar för att utse medlemmar i medborgarrådet, administrerar arbetet och bereder de förslag som kommer, till färdiga lagförslag. Dessutom önskar de att Klimatpolitiska rådet får i uppdrag att utse de experter som ska ge faktaunderlag och löpande ge stöd till dem som ingår i medborgarrådet under arbetets gång.
– Medborgarråd är ett sätt att stärka kopplingen mellan medborgare och riksdagen samtidigt som det leder till att konkreta förslag läggs fram. Det kan också leda till ökat engagemang att aktivt delta i klimatomställningen bland medborgare över huvud taget, säger Roger Bydler.