Det är inte en slump att miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) för andra gången på ett år blir grillad i SVT:s program ”30 minuter”. I rapport efter rapport visar siffror och expertis att den svenska miljö- och klimatpolitiken har svårt att föra Sverige i rätt riktning för att nå klimatmålen.
När det på torsdagen var dags igen stod elektrifieringen och energipolitiken i centrum.
Dagens ETC bad tre personer med god kännedom om såväl klimatpolitik som energiproduktion titta på programmet och ge sin dom.
Tomas Kåberger är professor i energisystem vid Chalmers och expert på elmarknader. Han har också varit generaldirektör för Energimyndigheten och suttit i Vattenfalls styrelse.
Han är inte imponerad av Pourmokhtaris svar under programledaren Anders Holmbergs utfrågning.
Hård kritik mot kärnkraftsutredning
I veckan sågade den tyngsta delen av remissinstanserna regeringens utredning om hur kärnkraftssatsningen ska finansieras, vilket Dagens ETC har rapporterat om.
Den här kritiken duckade Pourmokhtari i studion, anser Kåberger.
– Ministern var angelägen om att beskriva alla som var kritiska till subventioner till kärnkraft som kärnkraftsmotståndare. Hon delade in samhället i människor och partier som är för kärnkraft till vilket pris som helst, och andra som är kärnkraftmotståndare, säger han och förklarar att någon sådan motsättning inte riktigt finns.
Upprepade felaktiga anklagalser
Remissvaren som sågade utredningen kom inte från kärnkraftsmotståndare. Deras kritik handlade om finansieringen och det ensidiga fokuset på ett energislag. När Anders Holmberg poängterade att inte heller Socialdemokraterna är negativt inställda till kärnkraft svarade Pourmokhtari att hon inte riktigt delade programledarens uppfattning.
– För att provocera oppositionen upprepade hon sedan anklagelser om att de äldsta reaktorerna stängdes efter politiska beslut, säger Kåberger och förtydligar att skälet till att reaktorerna lades ner snarare berodde på låga elpriser som gjorde reaktorerna olönsamma att driva vidare.
– Den verklighetsbeskrivning som finns i regeringskansliet fungerar dåligt med verkligheten.
Förnekande svar
När frågorna om elektrifiering av transportsektorn kom upp hettade det till i studion och programledare Anders Holmberg pressade ministern på svar på frågan om huruvida Tidöpartierna alls var intresserade av att svenskarna ska välja bort fossilbilar. Holmberg poängterade gång på gång att regeringen tagit bort elbilspremien, sänkt skatten på fossila drivmedel och höjt skatten på el, vilket tillsammans gjort att försäljningen av elbilar minskat i Sverige.
– Ministerns svar var förnekelse och försök till vilseledande om framtida planer. Programledarens försök att tvinga fram sanningen räckte inte, säger Tomas Kåberger.
Beatrice Rindevall är ordförande för Naturskyddsföreningen. Inte heller hon köper ministerns verklighetsversion:
– Romina Pourmokhtari påstår att kärnkraft behövs för klimatet, men klimatet behöver hanteras nu – inte 2040 när ny kärnkraft kan stå på plats. Vi har räknat på det och sett att fokuset på ny kärnkraft leder till mycket större utsläpp än fokus på förnybar el. Varför skulle svenskarna vilja ha dyrare el 2040 istället för ren el nu?
”Flodvåg av kritik”
Även Rindevall anser att Pourmokhtari verkar ta kritiken från remissinstanserna för lätt.
– Trots en flodvåg av kritik från remissinstanserna är hon fast besluten att driva igenom regeringens gigantiska subventioner till kärnkraften. Ett förnybart energisystem skulle bli snabbare, billigare och vara bättre för klimatet.
Maria Jernnäs är biträdande universitetslektor inom temat miljöförändring vid Linköpings universitet. Både hon och Rindevall är kritiska till att ministern lät påskina att regeringen ersatt den slopade klimatpolitiken med alternativa åtgärder.
– Regeringen har hittills främst tagit bort styrmedel som minskar utsläpp utan att ersätta dem med andra. Som klimatministern säger finns idéer om andra styrmedel, men det är problematiskt att ministern låter påskina att sådana styrmedel redan är introducerade, säger hon och konstaterar att utredningen om nya klimatpolitiska förslag ska vara färdig först i maj 2026.
Ökad fossil anvädning
Hon lyfter också ett uttalande som skulle kunna tolkas som ett rejält tänjande av sanningen i intervjun. När ministern får frågan om varför regeringen gjort det relativt sett billigare att köra fossildrivna bilar än elbilar försvarade sig Pourmukhtari genom att upprepa valrörelsens mantra om att “den här regeringen sänker bensinpriser”. Sedan hävdade hon att detta alls inte hade påverkat utsläppen negativt. Det påståendet stämmer inte, anser Maria Jernnäs.
– Det stämmer att Sveriges utsläpp minskade 2023, men minskningen av reduktionsplikten trädde i kraft 1 januari 2024 och enligt SCB ökade Sveriges utsläpp under både första och andra kvartalet 2024, vilket till stor del härleds till ökad användning av fossil diesel.
Dagens ETC har sökt miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.