Att vara en superhjälte är inte bara bara coolt och farligt, det är också jättedåligt för klimatet. Men vissa av dem har potential att istället bli en tillgång i kampen mot klimatkrisen. Dagens ETC bad en expert förklara hur.
Superhjältar – mänsklighetens ljus och skapelsens krona. Eller är de i själva verket teknikgalna filantroper med hybris, vars egenskaper gör världen än mer obeboelig? Den frågan ställde sig forskaren Miles Traer, som för några år sedan räknade ut olika superhjältars klimatavtryck baserat på materialkonstruktion, teknologi och energikonsumtion.
Resultatet var ingen uppmuntrande läsning och visar att de flesta, trots den rätta viljan, är riktiga klimatbovar.
Hjältehjälp från Chalmers
För att hjälpa några av de mest populära superhjältarna att bli mer klimatsmarta tog Dagens ETC hjälp av Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers Tekniska Högskola och vice ordförande i Klimatpolitiska rådet. Det visade sig att några av superhjältarna hade kunnat vara riktigt bra att ha i kampen mot den globala upphettningen.
Spindelmannen
Spindelmannen jagar bovar med hjälp av spindelväv. Eftersom väven är stark nog att hålla hans kroppsvikt och flexibel nog att svinga sig i består den troligtvis av kolnanofibrer. Att tillverka kolnanofibrer ger upphov till 38–26 381 ton koldioxid beroende på vilken typ av energi som används. Fossil energi ger upphov till betydligt högra utsläpp än förnybar energi. Tillverkningen av hans dräkt som antas vara i spandex ger upphov till cirka 22 kilo koldioxid per dräkt. Som jämförelse konsumerar genomsnittsamerikanen 14,2 ton koldioxid per år.
Vad säger experten?
– Om Spindelmannen går över från pilotskala till att börja tillverka kolnanofibrer på en industriell skala skulle energiförbrukningen minska radikalt. Vi befinner oss precis i början av utvecklingen av den här typen av material och om Spindelmannen är med och stödjer detta kommer man snabbare ner i en lägre energiintensitet. Hade han använt bioråvara i spindelnätsproduktionen, vilket ju är vad spindlarna faktiskt gör, hade avtrycket minskat ytterligare.
Batman
Batmans koldioxidavtryck är enormt. Bara hans batsuit (nomex och kevlar) ger upphov till ett utsläpp på drygt fyra ton. Det är mer än genomsnittssvensken släpper ut under ett år (3,8 ton, borträknat konsumtion som ger utsläpp utomlands). De främsta energibovarna är dock hans batmobil, batwing och superdator som tillsammans ger ett utsläpp på 2 500 ton koldioxid. Det är också otroligt dyrt att vara Batman och om han istället la pengarna på att klimatkompensera skulle hans klimatrykte förbättras avsevärt.
Vad säger experten?
– Batmans prylar är väldigt energikrävande och det finns en stark betoning på mer och snabbare. Han skulle på sätt och visa kunna minska sitt klimatavtryck genom att sätta sig ner och göra mindre. Farten är ett problem i sig, rörelseenergin ökar med kvadraten på hastigheten. Teknikoptimismen hos superhjältarna är på gott och ont. Det behövs ny teknik för att klara klimatomställningen, men mer grejer skapar också nya problem.
Ironman
Ironman räddar världen genom att utveckla högteknologiska prylar och bara hans dräkt (nitinol och kevlar) ger upphov till utsläpp på 59 ton koldioxid. Större delen av hans klimatavtryck bestäms dock av vilket bränsle han använder i raketstövlarna. Som namnet antyder drivs de troligen av raketbränsle (65 ton koldioxid), vilket ger ett större klimatavtryck än om han till exempel hade valt en plasmaraketmotor (161 kilo koldioxid). Tillsammans med utsläpp från hans reaktor hamnar Ironmans totala utsläpp på 132–198 ton koldioxid.
Vad säger experten?
– En del källor gör gällande att Ironman använder någon sorts fusionsreaktor i skorna för att driva sig själv. Om det var möjligt skulle det ge ett mycket litet klimatavtryck. Tyvärr kommer det att ta många decennium innan fusionskraft på jorden kan bidra till energiförsörjningen så det är inget att hoppas på i den omställning som behövs för att nå de globala klimatmålen. Ironman är både superik och supersmart, men det krävs mycket mer än så för att lyckas med fusionsenergi.
Stålmannen
Stålmannen har många olika superkrafter som kräver olika mycket energi. Att flyga är till exempel mer energikrävande än att frysa saker med andedräkten. Samtliga krafter drivs av solenergi som Stålmannen tar upp och lagrar i sin kropp. Så även om hans krafter kräver energi är hans koldioxidavtryck noll på grund av att solenergi i princip är så nära ren energi som man kan komma.
Vad säger experten?
– Stålmannen använder sig redan av ren energi och fångar upp solenergi med sin egen kropp. Vi andra har inte riktigt den möjligheten, men användningen av solenergi ökar mycket snabbt och potentialen är stor. Endast 0,2 promille av jordens yta skulle räcka för att ersätta hela jordens förbrukning av fossila bränslen med solenergi. Men att flyga nära ljusets hastighet som Stålmannen gör kräver tyvärr enligt relativitetsteorin enorma mängder energi så frågan är om han inte skulle kunna bidra mer genom att resa lite långsammare?
Två bonushjältar
Två superhjältar som inte finns med i Miles Traers uträkningar (och det därför inte finns några siffror på), men som har superkrafter som skulle kunna komma mycket väl till pass vad gäller att minska den globala upphettningen och att komma överens om klimatåtgärder är Wonder Woman och Thor. Så här säger Björn Sandén om Wonder Woman:
– Hon kan tala alla språk och denna kommunikationsförmåga, tillsammans med hennes lasso som kan tvinga fram sanningen, är väldigt användbar vid internationella klimattoppmöten och politiska förhandlingar. Klimatfrågan kräver ju både vetenskapsbaserat kunskap om hur jorden fungerar och förmåga att tillsammans lösa kollektiva problem.
Thor i sin tur är användbar på ett mer praktiskt sätt.
– Thor symboliserar kontrollen över klimat och väder så att ha honom på sin sida hade ju varit väldigt bra. Vi påverkar naturen på stor skala och med hjälp av Thor skulle vi kunna påverka den på ett mer kontrollerat sätt. Han skulle kunna hjälpa till att begränsa effekterna av klimatförändringen. Men Thor är också oberäknelig och vi bör vara beredda på att han kan överraska oss om vi tror för mycket på storskalig manipulation av naturen.