Koldioxidutsläppen i världen ökar alltjämt och forskare varnar för att vi i snabb takt närmar oss okänd terräng med okontrollerbara effekter i klimatsystemet.
Vid sidan av att upphöra med förbränningen av smutsiga bränslen måste konsumtionens avtryck minska om vi ska klara klimatmålen. Därför lyfts cirkulära affärsmodeller återkommande fram som ett viktigt verktyg i kampen mot den eskalerande klimatkrisen.
Trots det växer avfallsströmmarna och allra mest, sett till europeiska hushåll, ökar elektronikavfallet. Nu har det vetenskapliga institutet Fraunhofer Austria och Refurbed – som säljer lagad och uppfräschad elektronik – gjort en livscykelanalys för att kartlägga hur mycket koldioxidutsläpp, vatten och avfall som kan sparas genom att köpa rekonditionerade, eller återvunna, prylar istället för nya.
– Vår förhoppning är att det ska bidra till att fler konsumenter får upp ögonen för rekonditionerad elektronik, säger Therese Almqvist, marknadsansvarig för Refurbed i Sverige, till Dagens ETC.
Resultatet visar att klimatnyttan är högre än vad som tidigare varit känt, även om besparingarna varierar beroende på modell och produktkategori. Till exempel kan en återvunnen Apple iPad från 2020 spara så mycket som 91 procent koldioxidutsläpp jämfört med en ny.
Även när det gäller vattenförbrukning, som är en högaktuell fråga i många länder, finns en stor besparingspotential. För att tillverka en ny Apple iPhone 11 går det idag åt drygt 12000 liter vatten medan en rekonditionerad produkt av samma modell kräver 1695 liter.
– Jag tror inte att vanliga konsumenter tänker så mycket på hur stort klimat- eller miljöavtryck vanliga produkter som dessa har. Genom att kommunicera det här tydligt vill vi underlätta både för branschen, men också för enskilda individer, att göra miljövänliga val. Ökad cirkularitet är vägen framåt för att kunna leva kvar på den här planeten, säger Therese Almqvist.