Så skyddar du dina växter från ohyra – utan att skada miljön
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Visst är det tråkigt när sorgmygg och andra småkryp hemsöker ens krukväxter. Här har man lagt ned tid, kärlek och pengar och så dyker oinbjudna gäster upp och kalasar på knoppar, bajsar på bladen och i värsta fall tar kål på hela växten. Men det finns giftfria sätt att skydda dina växter.
Det är lätt att glömma bort att det mesta som vi kallar för ohyra fyller en viktig funktion i naturen. Småkrypen städar och bryter ned och gör det möjligt för nytt liv att gro – de sluter kretsloppet, helt enkelt. Vi behöver bli bättre på att acceptera den biologiska mångfalden, även i våra hem.
Det finns också en hel del du kan göra för att skydda dina växter, utan att klicka hem gifter starkare än Tjernobyl.
Karantän
Det första och viktigaste när det gäller att förhindra spridning av skadedjur i hemmadjungeln. Placera gärna nya växter i en förslutningsbar plastpåse eller i en plastlåda med lock, om växten har ohyra syns skador på bladen inom loppet av två veckor. Du kan också isolera växten i ett separat rum men trips och andra insekter kan tillryggalägga imponerande avstånd. Var därför extra försiktig med växter du ”räddar” från soprum och liknade.
Nyttodjur
Ta hjälp av nyttodjur, alltså små rovinsekter. Det nyttodjur som är bäst på att äta trips är skinnbaggen Orius majusculus. Den äter dessutom även andra skadedjur som till exempel spinn, mjöllöss och bladlöss. Du kan köpa baggarna på växtbutiker eller beställa dem på nätet. De kommer i små påsar som du bara behöver hänga upp, sen sköter de själva resten. När baggarna ätit upp all ohyra dör de.
Bekämpningsmedel
Köp bara insektsmedel om du verkligen behöver och bara sådana som är godkända för att användas för krukväxter. I skrivande stund finns det tre produkter på den svenska marknaden: Skadekryps effekt, Neudosan AF bladlöss effekt, och Neudosan AF insekt effekt. Alla är varianter på insektssåpa och är tänka att blandas ut med vatten för att torka av blad. Kemikalieinspektionen rekommenderar inte att använda vanlig städsåpa till krukväxter.
Av goda skäl är det förbjudet att använda alla andra insektsgifter på krukväxter i Sverige. De är i regel starkt giftiga och verkar under lång tid, vilket gör dem till en stor miljöfara om de på något sätt hamnar i naturen. För det gör de, om man till exempel ställer sina växter under duschen eller bär ut dem på balkongen om sommaren. Den värsta sortens ohyra, den fruktade amerikanska blomtripsen, har vidare utvecklat motståndskraft mot insektsgift.
Att det ändå finns vissa insektsmedel till salu beror på att de är tillåtna att användas mot skadedjur i hemmet, men det gäller i regel bara för yrkesverksamma och för att bekämpa getingar, kackerlackor, vägglöss och pälsängrar – men alltså inte på krukväxter!
Vidare säljer vissa e-butiker insektsmedel på nätet, utan att dessa är tillåtna för den svenska marknaden. Kontrollera först att medlet har ett svenskt registreringsnummer. Följ alltid anvisningarna på etikett och i bruksanvisning. Då blir din användning säker för människors hälsa och för miljön.
Gröna fingrar
Ta hand om dina växter – då blir de mer motståndskraftiga mot olika angrepp. Förebygg angrepp genom att regelbundet torka av bladen med vatten och eventuellt insektssåpa. Undvik att övervattna men investera gärna i en luftfuktare – många insekter, däribland trips, vantrivs vid hög luftfuktighet, medan det får de flesta växter att frodas.
Neemolja
Ett medel som har blivit populärt den senaste tiden är neemolja. Det marknadsförs ofta som ett miljövänligt alternativ men innehåller azadiraktin, som är farlig för såväl vattenlevande organismer som pollinatörer. Neemolja säljs i Sverige, men är inte tillåten att använda som växtskyddsmedel för privatpersoner.
Till sist: förlika dig med att dina växter är en bit natur! Precis som en maskros tränger genom asfalt hittar ibland insekterna in. Det kan kännas jobbigt, men det är något som händer. Många växter tål lite ohyra och kan leva med den i många år, även om vissa blad råkar bli fula.