I en kontorslokal på fjärde våningen i ett hus i Brooklyn-stadsdelen Sunset Park hos klimatorganisationen Uprose håller Joey Fazzino, en brandman med en gamla skolans New York-dialekt, en kurs i hjärt- och lungräddning.
– Tänk på att inte göra dig själv till ett offer, säger han till de Sunset Park-bor och Uprose-anställda som kommit för att ta del av kursen, intill en väggmålning med budskapet ”Climate Justice Lives Here”.
– Om du är mitt i en orkan på en motorväg som har rasat är det bättre att ta sig i säkerhet och ringa 911.
Uprose, från början en förening för puertoricanska immigranter i Sunset Park, har blivit en av USA:s mest effektiva lokala organisationer för klimatarbete och miljörättvisa. Bland annat har organisationen tagit initiativ till New Yorks första kooperativt ägda solenergipark som nyligen klubbades igenom av staden. Den ska ge billig, klimatvänlig el till Sunset Parks låginkomsttagare och skapa arbetstillfällen i stadsdelen. Ett liknande initiativ för vindkraft är också på gång.
Hantera extremväder
Till aktiviteterna som Uprose ordnar hör också undervisning för stadsdelens invånare – många av dem latinamerikanska och kinesiska immigranter – om hur de ska överleva extremväder och katastrofer i klimatkrisens spår. Där kommer hjärt- och lungräddningen in i bilden.
– Om det inträffar en extremväderkatastrof och ambulans och brandkår inte kan komma fram behöver invånarna i Sunset Park kunna hjälpa varandra, säger Elizabeth Yeampierre, chef på Uprose.
– I varje kvarter måste det finnas folk som är redo att rycka in. Det kan handla om att odla mat på sin bakgård, att ha tillgång till förnybar energi eller att kunna ge varandra första hjälpen.
Fyra svåra år
Elizabeth Yeampierre kalender är fullpackad med möten om vad som väntar efter 20 januari. Klimatorganisationer som Uprose räknar med fyra år under hård press när Donald Trump flyttar in i Vita huset.
– En stor del av de stödsystem som finns för låginkomsttagare kommer förmodligen att försvinna. Därför har vi många möten nu med personer som arbetar med matsuveränitet om hur vi kan se till att invånarna i Sunset Park har tillgång till näringsrik mat.
Donald Trump har lovat att försvaga regleringar kring klimat, rent vatten och ren luft när han tillträder som president. Det kan påverka allt från utsläpp från kraftverk och bilar till kvaliteten på dricksvatten. Den kommande presidenten motiverar detta med att miljöskydden är för strikta och skadar amerikanska företag. Han har också lovat att sätta fart på produktionen av fossila bränslen. Delstater som har ett starkt klimatarbete förbereder sig på att slå tillbaka genom att starta juridiska konflikter med Donald Trump.
– Vi vet att Trump kommer att satsa stort på fossilindustrin, att det kommer att förvärra klimatförändringarna och att det kommer att slå hårdast mot de mest sårbara grupperna i samhället som den här regeringen inte bryr sig om, säger Elizabeth Yeampierre.
– Det betyder att lösningarna måste finnas på den lokala nivån.
Grön ny giv underifrån
Runt om i USA finns flera sådana motkrafter. Historikern och författaren Jeremy Brecher har i den nya boken ”The Green New Deal from Below” sammanställt en lång rad pågående projekt som försöker genomföra delar av ”Green New Deal” – den nationella mobiliseringsplan som på samma gång tar sig om klimatkrisen och social ojämlikhet. Planen, som lanserades av kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez och Ed Markey år 2019, var tänkt att göra USA koldioxidneutralt på tio år och samtidigt skapa miljontals nya jobb genom investeringar i grön omställning, infrastruktur och välfärd. Men planen röstades ned i kongressen.
– Det var frustrerande, men med tiden började jag märka fler och fler lokala projekt som på egen hand använde ideér och mål från Green New Deal, säger Jeremy Brecher.
Förbättrar livet
Projekten har initierats av allt från delstatsregeringar till fackföreningar och stammar. Jeremy Brecher nämner till exempel Boston Green New Deal som innehåller solenergiprojekt i fattiga stadsdelar, ett stort byggprojekt för att göra stadens skolor mer klimatvänliga och gratis skolfrukostar och luncher.
Det skapar inspirerande modeller för vad som kan göras på nationell nivå, om vi bara röstar bort de politiker som står i vägen.
I Long Island, New York, har kvinnor från Shinnecock-stammen startat ett kooperativ som odlar och skördar sjögräs. Det tar upp kol och kväve från det förorenade vattnet i Long Island-sundet och skapar ett klimatvänligt alternativ till fossilbaserade gödningsmedel. Dessutom skapas jobb för medlemmar i ursprungsbefolkningen. Uproses klimatsatsningar i Sunset Park är ett annat projekt som nämns i boken.
Jeremy Brecher menar att dessa projekt kan komma att spela roll på flera sätt under de kommande fyra åren med Donald Trump vid makten.
– För det första gör de livet bättre för människor. De förbättrar miljön och skapar samtidigt arbetstillfällen för människor som stängts ute från de bättre delarna av den amerikanska arbetsmarknaden, säger Jeremy Brecher.
– De här projekten är genomförbara utan stöd från regeringen. Det är också väldigt viktigt att de visar att vanliga människor har en möjlighet att göra något åt klimatkrisen och åt sociala orättvisor på lokal nivå. Det skapar inspirerande modeller för vad som kan göras på nationell nivå, om vi bara röstar bort de politiker som står i vägen, säger Jeremy Brecher.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.