Vanlig fossil plast tillverkas av råolja. Både tillverkningen och förbränningen av plast som blivit skräp ger stora klimatutsläpp. Därtill orsakar plastskräp allvarliga miljöproblem inte minst eftersom plasten aldrig bryts ner i naturen utan bara sönderdelas i allt mindre bitar – så små att de numera upptäckts även i blod och inre organ hos människor. Plasten påverkar så många områden att en hållbar plasthantering anses nödvändig för att uppnå de flesta av de gobala målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030. Trots detta ligger världen långt efter när det gäller återvinning och återanvändning av plast.
I Sverige återvinns bara 10 procent av all plast, enligt en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. Om vi håller oss till enbart plastförpackningar från hushåll, verksamheter och pant är siffran 34 procent, berättar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
– Tittar vi på förpacckningsplast bara från hushållen så ligger återvinningsgraden idag på 15,4 procent. Det är inte mycket, men i topp internationellt sett, säger han.
Tre steg
Målet för Svensk Plaståtervinning är att den siffran ska öka till 55 procent senast 2025. Det ska ske genom bättre förpackningsdesign, mer insamling och mer återvinning.
– Därför bygger vi den nya anläggningen Site Zero för sortering och mekanisk återvinning av plast. Den ska ha kapacitet för att i förlängningen kunna ta emot så gott som alla plastförpackningar från svenska hushåll, säger Mattias Philipsson.
På Site Zero i Motala ska tolv olika plastsorter, istället för fyra som idag, kunna sorteras ut och återvinnas.
– Med de tre stegen tror jag att vi kommer att kunna ta oss till 55 procent 2025, fortsätter han.
Evig återvinning
En viktig del i satsningen är samarbetet med den globala plast- och kemijätten Borealis, som ska bygga en ny anläggning för kemisk återvinning av plast i Stenungssund.
– En av de plaster vi tror oss kunna sortera ut i Site Zero är laminat. Laminat består av blandade plaster, därför är det svårt att återvinna den. Det går bara med kemisk återvinning som bryter ner plasten på molekylnivå.
– Fördelarna med kemisk återvinning är att den nya plasten är godkänd för livsmedels- och läkemedelsförpackningar och att plast kan återvinnas kemiskt hur många gånger som helst.
Klimatvinster
Syftet med samarbetet är att ta ett stort kliv mot en cirkulär ekonomi, och att minska koldioxidutsläppen.
– Varje återvunnen plastförpackning innebär en halvering av klimatutsläppen, jämfört med att tillverka en ny förpackning.
Borealis kommande anläggning för kemisk återvinning i Stenungssund blir den första i sitt slag i Sverige. Den kommer att kunna ta emot upp till 100 000 ton använt laminat.
– Genom att återvinna plasten finns potential att spara upp till 270 000 ton koldioxidutsläpp om året, säger Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige.