Nyligen tog Naturvårdsverket beslut om att 1400 sälar ska få skjutas i Sverige under två separata jaktperioder. Den första perioden startar den 20 april och jakten har fördelats länsvis för en jämnare spridning.
Det handlar både om licensjakt och skyddsjakt och ett övergripande syfte är att minska hotet som sälar anses utgöra för fiskerinäringen.
– Vi har gjort en avvägning mellan de yttranden som kommit in och tidigare erfarenheter av jakt på gråsäl. Till exempel rapporteras det under vår- och sommarperioden flest skador orsakade av säl inom yrkesfisket, men det behöver även finnas utrymme för jakt under hösten för att skydda höstlekande fiskbestånd, säger Christine Aminoff, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Kontroversiell jakt
Jakten på sälar har länge varit en kontroversiell fråga. Efter att det under tidigt 80-tal spreds bilder på hur små sälungar, kutar, klubbades ihjäl i bland annat Kanada förbjöds importen till EU av produkter gjorda av sälungar. 2009 kompletterades lagstiftningen så att handeln med alla typer av sälprodukter, inklusive skinn och kött, förbjöds. Detta har lett till att jakten på sälar minskat drastiskt globalt.
I Sverige är det sedan 2019 tillåtet med reglerad jakt på säl. Men djurrättsorganisationer är starkt kritiska och anser att det finns bättre metoder för att komma åt sälarnas påverkan på fisket.
– Det finns flera förebyggande åtgärder man kan vidta istället för jakt, såsom skrämselanordningar vid fiskeutrustning eller att utrustningen görs mer hållbar och placeras på ett sådant sätt att sälarna inte kan ha sönder den, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt.
”Oacceptabelt lidande”
Hon påpekar att överfisket är ett betydligt större problem för fiskebestånden än sälarna, som nu felaktigt pekas ut som ett hot mot fiskeindustrin. Enligt Djurens rätt leder jakten till ett oacceptabelt och oproportionerligt lidande för djuren.
– Säljakten sker oftast från båtar och det ökar risken för skadskjutning, säger Anna Harenius.
Svenska jägareförbundet är inte oväntat av en annan åsikt och har återkommande argumenterat för att säljakten bidrar till att upprätthålla balansen i ekosystemet. Utöver minskad påverkan på fiskebestånd anses jakten motverka risken för svält hos växande sälpopulationer.
Vill riva upp förbudslag
Förbundet är också en av pådrivarna för att riva upp EU-förbudet mot handel med sälprodukter. Det skulle få fler att vilja delta i säljakten, hävdar de, eftersom det idag inte går att tjäna pengar på sälarna sedan de dödats.
2023 godkände en majoritet i Sveriges riksdag en motion som krävde att EU-förbudet mot handel med sälprodukter ska rivas upp. Uppmaningen till regeringen var att den ”ska verka för ett undantag eller för att helt upphäva förbudet mot handel med sälprodukter”. Frågan tröskas nu inom EU-kommissionen, som också samlat in synpunkter från allmänheten och olika organisationer.
Djurens rätt hoppas att kommissionen ska lyssna på kritikernas synpunkter.
– Det är tack vare den här lagstiftningen som vi har kunnat rädda miljontals sälars liv så det är väldigt viktigt att den värnas.