Kampanjen hade startat tre år tidigare. Den hade lyckats bilda opinion över nationsgränser och samla in långt över de en miljon namnunderskrifter som krävs för att lämna in ett medborgarinitiativ. I juni 2021 meddelade EU-kommissionen att den skulle lägga lagförslag i enlighet med djurättsaktivisternas initiativ ”End the Cage Age” – burhållning av djur i lantbruket skulle förbjudas. Beskedet kom efter en uppmaning från EU-parlamentet, som med rösterna 558 mot 37 ställde sig bakom burförbudet.
En rad opinionsundersökningar har visat att ”om det är en fråga som tycks ena EU:s invånare så är det att djuren ska ha det bra”, skriver Lighthouse Reports.
EU-medborgare, kommissionen och parlamentet drev nu alltså åt samma håll. 2023 skulle de nya lagarna bli verklighet.
Nu är året snart till ända, och inget har hänt. Enligt kommissionens schema för nästa år ska lagförslagen inte heller börja behandlas nästa år.
Vad har hänt?
I måndags avslöjade The Guardian att köttlobbygrupper utkämpat ett ”hårt och smutsigt” krig mot förbudet.
Copa-Cogeca är EU:s största bondeorganisation och har bland annat svenska LRF bland sina medlemmar. I september 2019, ett år efter att djurrättsorganisationerna lanserade sin kampanj, var Copa-Cogeca med och startade lobbygruppen European Livestock Voice. Denna grupp började genast använda sig av metoder som spektakulära ”flash mobs”, som att spräcka ballonger ”med myter” om djurhållning utanför EU-kommissionen och innovativa kampanjer på sociala medier.
Efter sommaren 2021, när EU med stormsteg var på väg att göra verklighet av burförbudet och flera andra reformer som skulle förbättra djurens liv, konstaterade Copa-Cogecas kommunikationschef att ”etiska frågor om boskapsdjur är den första och vikigaste frågan i vår kommunikation”, rapporterar The Guardian.
Tidningen har talat med ett antal insatta källor i EU. En av dem säger att köttindustrins lobbyister hade gräddfiler in till beslutsfattare, att lobbyisterna ”riktade in sig på högt uppsatta personer i kommissionen” vid strategiska tillfällen i lagstiftningsprocessen, och att dessa personer i kommissionen därefter blev ”extremt negativa” till burförbudet.
Det fanns god mylla i jordbruksutskottet för dessa negativa inställningar, säger en före detta anställd till Lighthouse Reports, som gjort granskningen tillsammans med The Guardian.
– Jag kunde inte ens säga saker som ”jordbruket står för en stor del av klimatutsläppen”.
Köttlobbyns strategier handlar om att underminera forskning och myndigheter, bland att genom en kampanjledare som utger sig för att vara miljöjournalist.
Vid ett tillfälle skickade aktörer inom köttlobbyn in en 60 sidor lång analys till kommissionen som skulle visa att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets analys av lagförslaget för ökade djurrättigheter inte var ”opartisk”, och att den innehåll ”allvarliga vetenskapliga fel”.
I sina samtal med EU-kommissionen hävdade köttlobbyn att hela det europeiska jordbruket skulle förstöras om de nya lagarna gick igenom. ”Om kraven höjs väldigt mycket kommer produktionen att försvinna från Europa”, sa lobbyister enligt mötesanteckningar som begärts ut från EU.
En talesperson för kommissionen, som inte vill ha med sitt namn i The Guardian, säger att kommissionen ”reflekterar och noga överväger viktiga aspekter, inklusive de relaterade kostnaderna och lämplig längd av övergångsperiod” till att de nya lagarna skulle gå igenom. ”Det är viktigt att ha stöd av alla involverade för att se till att dessa förslag blir en framgång.”