Ulrika Linder, konstnär, författare och tidigare anställd på en återvinningscentral, hjälper dig att hitta rätt sopkärl för solkrämen, grillkolen och den trasiga badbollen.
Bild: Nina Hellström/Shutterstock Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
Sommar rimmar med sol och bad – men tydligen inte sopsortering. Det indikerar i alla fall statistik från Återvinningsbarometern, som visar att nio av tio svenskar i regel sorterar sina sopor, men bara fem av tio i semestertider.
Ulrika Linder, konstnär, författare och tidigare anställd på en återvinningscentral, hjälper dig att hitta rätt sopkärl för solkrämen, grillkolen och den trasiga badbollen.
– Åh, den omskrivna engångsgrillen. Alla som jobbar på en återvinningscentral tycker att den är hemsk. Den är en riktig miljöbov. Om du ska försöka återvinna den så gäller det att separera kolet, som är indräkt i gifter, och metallen. Det enda som omfattar producentansvaret (se faktaruta) är paketeringen som sitter runt engångsgrillen. Vill du göra superrätt, kolla vilka regler gäller i just din kommun.
För små shorts som man inte vill ska hamna på en soptipp i Ghana?
– Det är en kapitalistisk sorg: hur ska man göra rätt i ett system som landar så fel gång på gång? Textilåtervinningen har inte kommit så långt som man skulle hoppas. Många plagg består av en blandning dåliga material som inte går att återvinna tillräckligt lätt och billigt. Om dina gamla shorts är av bra kvalitet skulle jag lämna in dem till en liten, lokal second hand-butik som inte har satt i system att skeppa kläder till andra sidan jorden. Vill du vara riktigt säker på att dina kläder inte hamnar i Ghana så kan du lägga dem i de vanliga soporna, så att de bränns.
Trasiga badbollen?
– För många leksaker gäller samma sak som för textilier, det är så många material inblandade att det inte lönar sig för vinstdrivande företag att återvinna dem. Det blir brännbart för de flesta leksaker, förutom kanske hinken i ren plast och batteridrivna leksaker som går som elektroniskt avfall. Det gäller även om du plockat bort batterierna.
Take-away-förpackningen?
– Här är det bra att fråga: vad är det för något? Vem har ansvaret? Pappersmuggar du köper på Ica ska i princip inte återvinnas, till skillnad från exakt samma pappersmuggar från McDonalds. De senare säljs med innehåll i, vilket skapar ett producentansvar att ta hand om dem.
– I vilket fall: sushiförpackningar och frigolitlådor lägger jag bland plast. Pizza- och andra kartonger återvinnas som pappersförpackning.
Trasiga fiskeredskap?*
– Om det är krokar med ett sänke i bly så vill man inte ha sänket i de vanliga soporna, men det kan återvinnas i metallskroten. Hemma har jag en särskild behållare för metallskrot, som fylls på extremt långsamt med gitarrsträngar, spikar och värmeljushållare…
– Kroken kan läggas i de vanliga soporna om man tejpar över den, på samma sätt som man kan tejpa över rakblad, så de inte river upp påsarna.*
Grillkol och aska?
– Vanliga soporna, men gärna i dubbla påsar. Och först när det har svalnat!
Räk- och kräftskal?
– Vanligt matavfall funkar ju. Gärna äter man skaldjur precis innan soporna ska tömmas, annars kan det uppstå en intressant doft. Folk är lite olika vad gäller kompostering men jag har lagt räkskal i min kompost och det gick bra, det ska även gå bra i en bokashikompost.
Gammal solkräm?
– Handlar frågetecknen om huruvida det är farligt avfall? Då vill jag slå ett slag för att våga fråga personalen på ÅVC om du är osäker. Farligt avfall blir farligt först när du tror att det är ofarligt och sorterar det fel.
– Allt du smörjer in kroppen med är dock ofarligt avfall, med undantag för nagellack, nagellacksborttagare och olika sprejer, det sista beror på att de kommer i flaskor som är tryckbehållare.
– Gammal solkräm går alltså i de vanliga soporna om det är kräm kvar i förpackningen.
Krossade vinglas?
– Handlar det om ett eller två glas kan de slängas i brännbart i de vanliga soporna. Är det många fler än så är det glascontainern på ÅVC som gäller. Tyvärr hamnar det som slängs där i deponi.
– Trasiga glas ska i alla fall inte läggas i återvinningsigloos, de är av annan kvalitet än glaset i flaskor och burkar, de kan förstöra blandningen och göra att inget kan återvinnas.
– Va? Varför skulle man vilja sopsortera dem? De kan väl få ligga kvar i naturen.
Chipspåse?
– Ett bra knep är att om du kan riva påsen så är den av papper, om den inte går att riva: plast. Om det är en materialblandning så brukar det stå tydligt på den hur den ska återvinnas.
*Vad gäller nät och andra fiskeredskap som innehåller plast finns nya regler på plats sedan 1 januari 2023. Producenter ska se till att de som vill återvinna sina gamla fiskeprylar kan göra det enkelt och utan att betala något. Fråga vad som gäller på din ÅVC, eller hör av dig till producenten!
Är du bra på att sopsortera? (Och om du fuskar, vad fuskar du med och varför?)
Anton Andersson, 25 år, elektriker, Lidköping
Sara Larsson, 25 år, studerande, Lidköping
– Helt okej, jag är hyfsad ändå, säger Anton.
– Det är viktigt, för miljön både ur klimatperspektiv och att man tar hand om sin omgivning, säger Sara.
– Det känns som en så självklar grej att göra, det är inget man tänker på utan något man bara gör. Frågan borde snarare vara varför någon inte gör det om de inte gör det, säger Anton.
Andreas Sundvall, 42 år, Skatteverket, Luleå
– Jag är bra på att sopsortera, vi är bra på det hemma hos oss. Vi tycker att det är viktigt, att man känner att man bidrar till att vår värld blir mer hållbar. På jobbet däremot är jag dålig på det, men det beror på att förutsättningarna där är sämre. Om jag fuskar med något hemma så är det de små plastförpackningarna, som hamnar i brännbart.
Eva Högström, 57 år, kommunikationsansvarig, Stockholm
– Ja ganska. Jag fuskar ibland när det är plastförpackningar som är för jobbiga att skölja ur. Särskilt på landet, där det är längre till återvinningen. Det är alltid lättare att lämna om det är nära så att man inte behöver ha bil. Så i huset där man bor eller stationerna som finns ute. Det vore synd om de togs bort tycker jag.
Micke Lindström, 63 år, föreståndare, Stockholm
– Nej, jag är rätt dålig på det. Eller jag sorterar flaskor, tidningar, metall och matrester men plast… Det är lite si och så med det. Vi bor rätt trångt och sortering tar utrymme, och sen så om jag lägger det i hushållssoporna så bränns ju det och blir energi och det funkar det också. Tänker jag.
Andrea Udd, 27 år, mångsysslare, Malmö
– Bra fråga. Jag försöker. Det är inte alltid så lätt, jag läste någon gång att mycket av plasten som källsorteras inte blir återvunnen… Men om det finns bra sortering i området där man bor så blir det ju lättare. Jag fuskar mest när det är matrester, och sen vet jag inte var vissa saker ska. Jag tror jag fuskar utan att veta ibland, antingen för att jag inte orkar ta reda på vad som är vad eller för att jag helt enkelt inte vet.