2. Ett annat alternativ är att såga granen själv på ett ställe där det ändå ska gallras, men fråga markägaren först.
3. Förstaplatsen bland huggna köpegranar intas som alltid av den närodlade, ekologiska, gärna Kravmärkta rödgranen.
4. Näst bästa valet hos granförsäljaren är en närodlad rödgran.
5. På näst sista plats hamnar de konventionellt odlade ädelgranarna, som exempelvis kungsgranen. De kräver både gödsel och bekämpningsmedel.
6. På återkommande jumboplats hamnar plastgranen. Den har fraktats över halva jorden, innehåller hormonstörande kemikalier och utgör en miljöfara både vid tillverkning och som avfall. Det tar 16 år för plastgranen att mäta sig med en levande gran beträffande klimatavtryck. Så ja, sistaplatsen är ohotad.
Hyra julgran?
Ingen balkong? Ingen trädgård? Det går faktiskt att hyra en levande gran i kruka. Kolla på internet, uthyrarna är flera. Den som hyr får vanligen skriva på kontrakt om att sköta granen på rätt sätt. Den får exempelvis inte stå nära värmekällor och den ska vattnas ordentligt. Då kan du hyra samma gran igen nästa jul.
Krukgransalternativet
Gran i kruka är en ganska ny trend. Många återförsäljare erbjuder krukgranar, både vanliga rödgranar och främmande arter. Krukgranarna är inte så höga vid köp, vanligen någon meter, men om de överlever julfirandets inomhusvärme och dagsljusbrist kan de planteras ut i trädgården till våren eller växa vidare i större kruka på balkongen för återanvändning nästa jul. Det går också att gräva upp en liten gran, placera i stor kruka under julen, och återplantera efter helgen.
Juliga dekorationer
Har du redan julgransdekorationer är det gott så, men behöver pyntlådan fyllas på kan det vara bra att veta att de nya kulorna och glittret belastar miljön hårt där de tillverkas och att de färdats långt. Mer miljövänligt pynt kan vara upphängda pepparkakor, smällkarameller, tomtar i ullgarn, tovade bollar eller äpplen. Det kan vara roligt att göra julpynt tillsammans av det som finns hemma, som papper, gamla tapeter, korkar, toarullar, lim och färger. Låt DIY-fantasin flöda! Flödar det dåligt finns många tips på nätet, exempelvis på hur du viker din egen julstjärna.
10 000
…småkryp kan bo i granen. De flesta är små, mycket små. Ett 50-tal arter är vanliga, bland dem hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar, fjärilslarver och spindlar. De flesta dör när de kommer in i värmen så mellanförvara gärna granen på vägen in och skaka den ordentligt så kommer färre med över tröskeln!
3
…miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar köpa julgran.
9
…miljoner kilo koldioxid har de tre miljoner granar som varje år bärs in i de svenska hemmen bundit under sin uppväxt på 8-10 år. Sen eldas de flesta upp i fjärrvärmeverken. Ett klimatsmartare alternativ är att göra biokol av dem, som Stockholms stad gör med en del av granarna.
När julen dansats ut
När barren är fler på golvet än på grenen brukar det vara dags att göra sig av med granen, oavsett om det är tjugondag Knut eller inte. Granen ska lämnas på av kommunen anvisade platser, när sådana finns, eller till återvinningscentralen. Vanligen eldas granarna upp och blir fjärrvärme, men på vissa håll kan de också bli till biokol.
Den som bor på landet kan mala ner granen till flis och gödsla växter som gillar granflis, exempelvis azalea och blåbär. På en del håll används granar till så kallade ris- eller julgranssvassar på botten av sjöar. Granarna skapar eftertraktade livsmiljöer för många fiskarter. Observera att vattenägarens tillstånd krävs.
500 000
Ungefär så många barr har en liten gran, typ julgran. Hur många som sitter kvar efter ett par dagar inomhus beror på hur färsk granen är.