Åttaåriga Elliot håller stolt fram en undervattensrobot byggd av färgglada legobitar framför SVT:s kamera.
Konstruktionen har han skapat tillsammans med sina klasskamrater i hopp om att få åka till Norge och delta i finalen av ”First lego leauge”.
Det är den 9 november och på Tekniska museet i Stockholm har över 300 förväntansfulla barn samlats för att få sina uppfinningar bedömda i en av turneringens deltävlingar – ett event som bevakas av flera medier på plats.
Alla barn bär t-shirts i olika färger med Equinors logga på bröstet.
Ska lösa havsproblem
First lego leauge beskrivs som en av världens största teknik- och vetenskapstävlingar för barn i åldrarna 6-16. Målet är ”att inspirera dem att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare”. I årets tema, ”submerge”, handlar utmaningarna om lösa problemen i världens hav och sjöar.
Turneringen marknadsförs som ett slags utbildningsprogram riktat till skolelever, men ger samtidigt bra reklam för Lego AB och turneringens samarbetspartners – inte minst den norska oljegiganten Equinor (tidigare Statoil), som är huvudsponsor i den skandinaviska upplagan.
Fossiljättens varumärke exponeras tydligt i samband med deltävlingarna, både på spelborden och de t-shirts som delas ut till lagen.
I samband med anmälan till First lego leauge skriver föräldrarna dessutom under en samtyckesblankett, där det – i en parentes – framgår att Equinor och andra samarbetspartners ges rätt att använda bilder på de tävlande barnen i sin egen marknadsföring.
Samma metoder som i USA
– De tusentals barn och ungdomar som är med turneringen har väldigt liten möjlighet att förstå att de blir utnyttjade i en pr-kampanj, säger Julie Forchammer.
Hon är medgrundare av organisationen Klimatkultur, som nyligen gett ut en broschyr om den norska oljeindustrins omfattande inflytande – inte minst i hemlandet Norge. Ett av kapitlen fokuserar just på bolagets marknadsföring till barn och unga.
– Det handlar om att bygga upp en tidig varumärkeslojalitet, och här använder Equinor samma metoder som den amerikanska branschorganisationen American Petroleum Institute gjort i decennier för att påverka unga via utbildning och sponsring, säger Julie Forchammer.
Används i skolan
I Norge har Equinor bland annat producerat en välspridd Youtube-serie samt tagit fram utbildningsmaterial som används i skolorna. Via sponsring och koncept som First lego leauge når oljejätten även barn i andra länder, inklusive de svenska.
– Undervisningsuppläggen kan mycket väl handla om förnybar energi eller vad vi ska använda gamla oljeplattformar till. När det sedan kombineras med legoklossar och roliga tävlingar har det naturligtvis stor inverkan på barnen som deltar, säger Julie Forchammer och fortsätter:
– Man kan inte förvänta sig att barn ska kunna koppla samman ett legoevent som handlar om att ta vara på livet i havet med Equinors ansvar i att förstöra samma liv.
Köper mest pr-tjänster
Equinor är inte bara det största oljebolaget i Norge utan också landets främsta aktör inom pr, kommunikation, sponsring och annonsering.
Ett budskap som företaget lägger fokus på idag handlar om hur bolaget ska vara en kraft i den gröna omställningen, där ett av målen är att säkra framtida arbetskraft.
– First Lego League är ett bra exempel på hur Equinor gärna framställer sig själv som lösningen på, och inte orsaken till, de klimat- och naturkriser vi står inför. I sina kampanjer väljer de att framhäva behovet av tekniska lösningar och ökad energiproduktion medan det talas tystare om hur fortsatt oljeutvinning spär på den pågående klimatkrisen, säger Julie Forchammer.
I Klimakulturs broschyr beskrivs hur fossilindustrins närvaro i samhället och debatten i hög grad påverkar hur klimatfrågor uppfattas och diskuteras.
– I Norge har majoriteten gått på industrins myt om den ”rena norska oljan” som vi måste få fortsätta att ta upp till sista droppe. Men det är ungefär som att vara stolt över att vara det sista landet som upphör med slavhandel, säger Julie Forchammer.
Ny förbudsuppmaning
Förra veckan manade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, till förbud mot fossil reklam. Uttalandet går i linje med generalsekreterare Antonio Guterres uttalande från i juni, där han uppmanade länder, medier och teknikföretag att stoppa marknadsföringen av fossilindustrin.
Utspelet välkomnas av tankesmedjan New Weather, som länge varit aktiv i frågan om ett förbud mot klimatskadlig reklam. Medgrundaren Anna Jonsson tycker att Tekniska museet och andra samhällsinstitutioner ska hörsamma FN:s uppmaningar.
– Att Tekniska museet låter sig vara en plattform för oljegiganten Equinors varumärke är allvarligt. Oljebolagets försök att tvätta rent sitt rykte genom att sponsra legotävlingar är knappast förvånande, men att museet inte tar ett större ansvar är det. De borde snarast införa en policy som utesluter sponsring av fossiltunga bolag, säger hon.
Ser ett stort värde
Tekniska museets direktör Peter Skogh säger att det är fjärde året en deltävling av First lego leauge hålls på Tekniska museet. Han betonar att Equinor inte är en samarbetspartner till dem direkt utan till den norska stiftelse som ansvarar för tävlingen.
– Hittills har vi resonerat så att värdet av att tävlingen, som är en den största i sitt slag och stimulerar unga att vara kreativa och arbeta med tekniska lösningar, väger över det faktum att ett oljebolag får exponering hos oss.
Kommer ni att fortsätta ge Equnior en plattform via First lego leauge?
– Det kan jag inte svara på nu, utan bara att det är så vi har resonerat hittills. Men jag välkomnar att frågan lyfts. Vi utvärderar ständigt våra samarbeten.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.