De vildvuxna gräsmattorna är bara en av de åtgärder som kommunen har vidtagit för att öka den biologiska mångfalden. Naturvårdschefen Rikard Dahlén berättar att arbetet har pågått länge och ska fortsätta.
– Vi har åtgärdsprogram som stöd för den praktiska skötseln. Vi gör skötselåtgärder som ökar landskapets innehåll av blommor, buskar och träd som innehåller nektar och pollen som mat till pollinatörer, säger Rikard Dahlén.
Inom park- och naturskötsel är samarbetet mellan kommunen, boendeföreningar, andra föreningar och enskilda fastighetsägare en viktig pelare.
– På gräsytor som är lite mer torra och artrika har vi gått över från gräsklippning till slåtter. Det betyder att vi slår gräset med skärande redskap som slåtterbalk eller lie. Vi arbetar på det sättet för att utveckla biologisk mångfald bland växter och småkryp.
Inte bara ”natur”
Jonas Sondal från Svenska Miljöinstitutet är expert på hållbara städer. Han säger att den biologiska mångfalden är en grundpelare för ett fungerande samhälle, på fler sätt än man kanske kan tro.
– Genom vår matproduktion, medicinutveckling, rekreation, välbefinnande, kulturyttringar med mera är vi bundna till att den biologiska mångfalden finns. Det krävs alltså inte bara ”natur” utan den måste vara varierad för att ge oss de ekosystemtjänster som vi behöver.
Han har, tillsammans med kollegorna Malin Wennerholm och Hanna Matschke Ekholm, studerat och klarlagt svenska kommuners arbete för ökandet av den biologiska mångfalden i en rapport som publicerades av Naturvårdsverket publicerade rapporten 2021.
Vad upptäckte ni under ert arbete?
– Det vi upptäckte var mångfalden av åtgärder som kommuner kan arbeta med och att kommuner har olika fokus och möjligheter på grund av olika förutsättningar och resurser. Större kommuner kan ha flera personer som arbetar med de här frågorna, medan det på andra kommuner kan vara en person som arbetar med biologisk mångfald på halvtid.
Ger larver och glädje
I rapporten framgår att en av de vanligaste skötselåtgärderna för att öka den biologiska mångfalden var att låta bli att klippa gräsmattor och låta dem växa till äng eller högt gräs, som Sollentuna har gjort. Men Jonas Sondal menar att det inte är den enda åtgärden.
– Det är en av många som krävs. Samtidigt skulle jag säga att det är en pågående trend som allt fler arbetar med.
Rikard Dahlén berättar att Sollentuna kommun arbetar med många andra åtgärder, till exempel med blommande buskar och träd som ökar utbudet av nektar och pollen. Även i kommunens naturreservat pågår arbetet.
– Vi har anlagt nya sandbäddar och placerat ut död ved, främst lövträdsstammar, i soliga och varma lägen. Där det finns naturliga bra sandmarker är det också viktigt att miljön är solbelyst och att sanden ligger öppen så att insekterna kan gräva sina bogångar till ägg och larver.
Målet med arbetet är att både närliggande natur och kommuninvånare ska gynnas. Blommande ängar skapar glädje för många och ekosystemtjänster är viktiga, säger Rikard Dahlén.
– Vi vill utveckla kvaliteter i landskapet där vi jobbar med naturen och inte mot naturen. Det finns mycket innehåll i naturen som kan utvecklas positivt om vi gör rätt skötselinsats på rätt plats.