Indien med sina nära 1,3 miljarder invånare och en snabb industriell tillväxt, står inför en allvarlig kris när det gäller luftföroreningar. Över en miljon dödsfall kan årligen kopplas till utsläppen, enligt en studie som nyligen presenterades i vetenskapstidskriften The Lancet.
Det innebär att var åttonde dödsfall är utsläppsrelaterat och att utsläppen i dag skördar fler dödsfall i Indien än vad rökning gör. Samtidigt ligger 14 av världens 15 mest förorenade städer i landet enligt WHO, Världshälsoorganisationen.
Nu har landets politiker tagit fram en plan för att minska luftföroreningarna. Enligt miljöminister Harsh Vardhan är målet att minska de farligaste partiklarna i luften med 20-30 procent till år 2024. Programmet implementeras till en början i de 102 städer som har haft störst utsläpp under de senaste fem åren.
– Utsläppen är ett allvarligt problem, inte bara för Delhi och resten av landet, utan för hela världen, sade Harsh Vardhan när programmet lanserades, skriver den Indiska tidningen Indian Express.
Vill öka medvetenheten
Motsvarande 378 miljoner kronor avsätts nu för att ta fram strategier för att minska utsläppen från industrier, trafiken, byggsektorn och förbränning av restprodukter. Samtidigt görs satsningar för att öka medvetenheten hos befolkningen och skapa bättre system för att mäta luftföroreningarna i olika områden – något som Michiel H Bergin, professor vid Duke University i South Carolina är positiv till.
– Vi vet att skillnaderna i utsläpp kan vara stora mellan olika kvarter, beroende på hur de ligger i förhållande till industrier och vägar. Om vi kan ge människor information om hur det ser ut i just deras kvarter kommer förståelsen för vilka utsläpp man utsätts för och var de kommer ifrån att öka, säger han i ett pressmeddelande.
Förslaget lanserades redan i april förra året, men kritiserades då för att sakna tydliga mål för utsläppsminskningarna. Först därefter lades skrivningen om att minska utsläppen med 30 procent under en femårsperiod till.
Även den nuvarande versionen har kritiserats av miljöorganisationer och aktivister, bland annat för att det inte är juridiskt bindande. Samtidigt säger Lauri Myllyvirta, chefsanalytiker på Greenpeaces avdelning för globala utsläpp, att initiativet är symboliskt viktigt och visar att landet är på rätt väg. Mauri Myllyvirta jämför med Kina där utsläppen av partiklar i luften minskade med 30 procent mellan 2013 och 2017 tack vare hårdare utsläppsregler.
– Erfarenheten från Kina visar att det är avgörande att ha stöd från den högsta politiska ledningen, säger hon i en kommentar.