Nu har en ny rapport för hur Göteborg både ska dra sitt strå till stacken och ta täten presenterats. Det gjordes av vice statsminister Isabella Lövin (MP) och hennes partikollega i kommunen Ulf Kamne på en presskonferens under gårdagen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det var ett stort bakslag för avtalet när USA drog sig ur, säger minister Isabella Lövin. Men hon väljer att se det positiva i situationen.
– I USA har flera städer tagit egna planer för att nå klimatmålet, precis som Göteborg gör nu, trots att landet dragit sig ut.
Krävs snabba åtstramningar
Det blir en rejäl åtstramning av utsläppen som ska till om Göteborg ska nå de mål som man är förbunden till genom Parisavtalet. Och det måste ske snabbt.
– Vi börjar vänja oss nu vid att nästan varje dag läsa i tidningarna om extrema väderhändelser. Det är något vi kommer få se betydligt mer av om vi inte lyckas med att stoppa klimatförändringarna, säger Isabella Lövin.
I det förslag som presenterades, och som ännu inte behandlats av någon politisk instans, finns 85 förslag på hur kommunen ska göra för begränsa sin miljöpåverkan. Göteborg är näst först i Sverige med att presentera en liknande plan. Tidigare har Järfälla presenterat sin.
– För att nå klimatmålet krävs det att man gör saker på alla nivåer. I Sverige är kommuner väldigt stora aktörer, och det är därför vi ställer oss frågan vad vi måste göra för att nå klimatmålen, säger Ulf Kamne.
Ulf Kamne menar att rapporten visar att det faktiskt går att ta tag i saken och rädda klimatet undan hotet.
– Alla förslag behövs och det är mycket vi måste göra. Men man kan också se att det finns förslag, så det går att göra något. Det är inte hopplöst.
Trots rapporten – vill locka turister
Men de fina orden i rapporten till trots klubbade politiker i kommunstyrelsen bara timmar innan ett nytt förslag på hur fler turister ska lockas till Göteborg. Detta trots att förslaget skulle innebära ökade långflygningar till Göteborg från exempelvis Kina och Indien. Miljöpartiet och Vänstern röstade mot förslaget, men Socialdemokraterna röstade tillsammans med alliansen.
Det finns flera antagna planer som kan komma att krocka med ambitionerna att nå klimatmålet, men Ulf Kamne ser i dagsläget inte ett behov av att riva upp existerande program. Han menar snarare att det handlar om att justera dem i mer miljövänliga riktningar.
– Vi behöver till exempel jobba med parkeringsavgifter vilket kommunen inte orkat göra idag.
Att koalitionskollegan Ann-Sofie Hermansson (S) inte presenterade utredningen tillsammans med Ulf Kamne vill han dock inte se som ett bevis på bristande entusiasm hos Socialdemokraterna inför förslaget.
– Jag företräder den rödgröna budgetmajoriteten när jag är ute och är kommunalråd. Så jag tycker det är tydligt att vi står på samma sida. Men som sagt, det här är en rapport som vi fått, och det finns inga färdiga beslutsförslag. Så det är klart det blir en diskussion hur långt man vågar gå i allting. Men det finns de som vill trycka på att det finns konflikter och att det är omöjligt att göra någonting. Men så är det inte. Här finns konkreta förslag.
Däremot hoppas Ulf Kamne på en ny majoritet i kommunfullmäktige efter valet för att kunna driva en grön politik.
– Jag skulle gärna se en majoritet i kommunen som vågar ta ansvar. Det handlar om att vi måste komma i en situation där inte alliansen med SD och Vägvalet bestämmer i kritiska frågor.
Skulle du kunna tänka dig breda uppgörelser i frågan?
– Miljöpartiets ambition är att ingå i en majoritet som kan ta ansvar för klimatet. Det gör vi med alla demokratiska partier för att inte hamna i den här blockfällan som vi sitter i nu.