Koldioxiden slår rekord i atmosfären
I maj uppmättes den högsta halten koldioxid någonsin i atmosfären. Inte nog med att koldioxiden låg på 414,7 miljondelar (ppm) – koncentrationen var 3,5 ppm högre än samma period 2018. Det är det näst högsta hopp uppåt som någonsin uppmätts. Genomsnittet för året landar troligen runt 410 ppm och nya forskningsrön tyder på att halterna är de högsta på tre miljoner år.
Värmerekord på löpande band
I Tyskland, i Belgien, i Nederländerna, i Frankrike – i land efter land slogs nya värmerekord både i juni och juli månad. Och när bokföringen stod klar visade det sig att juni 2019 är den varmaste månad som någonsin uppmätts.
Kolet kollapsar i Europa
I augusti kom ett av de kanske mer välkomna beskeden för klimatet. Kolanvändningen inom EU minskade med 19 procent under första halvan av 2019, och detta i nästan alla kolbrännande europeiska länder. Detta kan jämföras med en minskning av kolkraft med 30 procent mellan 2012 och 2018. Hälften av energitappet från kolet har kompenserats med förnybart, medan andra hälften med en ökad användning av fossilgas.
Trump utmanas av Green New Deal
Den 22 augusti lyfte den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders förslaget om en Green New Deal, en radikal agenda för satsningar på välfärd och grön omställning. Flera av partiets kandidater stödjer nu förslaget.
Historisk miljonmarsch för klimatet
Den 20 och 27 september, ett drygt år efter att 15-åriga Greta Thunberg påbörjade sin skolstrejk för klimatet utanför Sveriges riksdag, hölls i samband med FN:s klimattoppmöte i New York historiens största klimatmanifestationer. Sju miljoner människor klimatstrejkade och demonstrerade för att kräva av makthavarna att de tar klimatkrisen på allvar.
Thunberg skäller ut världsledare
”Om ni väljer att svika oss kommer vi aldrig att förlåta er.” Greta Thunberg skrädde inte orden när hon fick chansen att tala inför världens ledare vid FN:s toppmöte om klimatet i New York i september. Men några nya kraftfulla löften från världens regeringschefer blev det inte – i varje fall inte i New York.
IPCC-rapport varnar för världshaven
Fler översvämningar, hotade kuster och lågt liggande öar, kraftigt minskande fiskebestånd och snabbt smältande isar, både i Arktis och Antarktis. Det är några av de tunga varningar som FN:s klimatpanel IPCC levererade i september i en specialrapport om världshaven och isarna.
Bränder får utsläppen att växa
Under hösten rasade kraftiga skogsbränder i Brasilien, USA och Australien. I Brasilien har Bolsonaros undandragna miljöskydd lett till en kraftig ökning av antalet skogsbränder – många anlagda för att bereda mark åt industrin. I USA och Australien pressar klimatförändringarna på. Utsläppen av koldioxid pressades enligt forskarna upp med 900 miljoner ton under 2019 på grund av bränder.
Forskare kräver klimatnödläge
2019 blev året då klimatnödläge blev ett allmänt begrepp, uppbackat av en växande mängd aktivister, städer och länder. Den 5 november krävde 11 258 forskare från 153 länder att världen utlyser klimatnödläge. Den 28 november röstade EU:s parlament för en resolution om ett sådant nödläge – men resolutionen har också kritiserats för att bara vara tomma ord.
EU:s investeringsbank blir fossilfri
Den 14 november beslutade EU:s investeringsbank EIB att sluta investera i fossila projekt. I varje fall nästan – ett litet kryphål finns alltjämt för vissa fossilgasprojekt. Beslutet betraktas ändå av många experter som ett viktigt steg på vägen för att styra om världens pengaflöden bort från det fossila.
Risk för klimatskred
Den 26 november varnade en rad ledande forskare, däribland Johan Rockström, i en artikel i Nature för att klimatsystemet håller på att passera allt fler ”tipping points” – tröskeleffekter som riskerar att samverka och oåterkalleligen knuffa utvecklingen vidare. Enligt forskarna krävs resoluta åtgärder för att begränsa uppvärmningen till så nära 1,5 grader som möjligt.
För klena ambitioner i Madrid
Inför klimattoppmötet i Madrid konstaterade FN:s miljöorgan UNEP att världens klimatambitioner är helt otillräckliga. Även om alla länder gör vad de lovat så räcker det bara för att begränsa den globala uppvärmningen till som bäst 3 grader – långt ifrån Parisavtalets mål att hålla den globala uppvärmningen ”väl under 2 grader” och om möjligt 1,5 grader.
Utsläppen har aldrig varit högre
Under FN:s klimatmöte i Madrid meddelade forskare att de fossila utsläppen fortsatt att växa till nya rekordnivåer under 2019, om än i långsammare takt än tidigare. Detta trots att kolet backat kraftigt i EU och USA och Indiens kolanvändning för första gången slutat växa. Dessvärre visar statistiken att tappet för kol uppvägs av ökande användning av olja och fossilgas.
Näst varmaste året hittills
Vid klimattoppmötet i Madrid presenterade Meteorologiska världsorganisationen WMO data som visar att jordens medeltemperatur under 2019 förmodligen landar 1,1 grader över förindustriell tid. Året är sannolikt det näst varmaste som uppmätts – och det senaste decenniet det klart varmaste, 0,22 grader varmare än 00-talet.