Sverige får en klimatlag
Den nya klimatlagen träder i kraft. Det betyder att Sverige för första gången får ett regelverk som innebär att varje regering har en skyldighet att föra en klimatpolitik som utgår från de klimatmål riksdagen antagit. Lagen, som antogs 2017 och var en överenskommelse mellan samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, får dock kritik för att vara tandlös och sakna sanktionsmöjligheter.
1000
Så många forskare, experter och världsledare får frågan hur de ser på risker för 2018. Det visar sig att problem och naturkatastrofer kopplade till klimat och miljö oroar dem mest. Undersökningen presenteras i rapporten ”The global risks report”.
Floden Seine svämmar över
Under vintermånaderna faller det nästan dubbelt så mycket regn som vanligt i Paris – något som leder till att floden Seine svämmar över. Flera gator och pendeltågslinjer i centrala Paris tvingas stänga som en följd av det kraftiga och ihållande regnvädret. Parisförorten Villeneuve-Saint-Georges är en av de värst drabbade regionerna. Här har militärer satts in för att hjälpa till med att evakuera invånare.
FEBRUARI
”Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning till klimatfrågan som Donald Trump.”
Det säger miljöminister Karolina Skog till DN med anledning av Svenskt Flyg-företrädare kallat forskningsresultat om flygets klimatpåverkan för ”alternativa fakta”.
Miljöpartiet: ”Stopp för fossila drivmedel”
Miljöpartiet presenterar en färdplan för sin klimatpolitik. Den består av en lista på 142 åtgärder som partiet anser behövs för att Sverige ska leva upp till sina åtaganden enligt Parisavtalet. En av åtgärderna är ett stopp för försäljning av fossilbaserad bensin, diesel och flygbränsle till 2030.
”Det är under det närmsta decenniet det avgörs om vi kan möta klimathotet eller om vår chans att hindra en fullskalig klimatkatastrof helt rinner oss ur händerna”, säger språkröret Gustav Fridolin till Dagens ETC.
Kraftig jordbävning i Papua Nya Guinea
En jordbävning med magnituden 7,5 skakar Papua Nya Guinea i Stilla havet. Jordbävningen kräver fler än 100 människors liv.
Ny lag om utsläppshandel
EU-parlamentet klubbar igenom en ny lag om utsläppshandel, som ska minska koldioxidutsläppen från EU:s industrier. Beslutet innebär att antalet utsläppsrätter ska minska i snabbare takt än förut. Detta väntas leda till att priset på utsläppsrätter stiger, vilket ska göra företag mer villiga att minska utsläppen.
MARS
Fritt fram för miljözoner
Regeringen meddelar att det från och med 2020 är fritt fram för svenska kommuner att införa tre olika typer av miljözoner för personbilar.
– Det är viktigt att göra luften renare och stadsmiljön bättre i städerna. Samtidigt ska människor och företag veta vad som gäller och få tid att ställa om till miljövänlig teknik, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Stort intresse får tågsemester
Dagens ETC rapporterar om att intresset för tågcharter ökar stort i Sverige och att allt fler vill skippa flyget på semestern. Artikeln får snabbt spridning i sociala medier och blir en av årets mest lästa artiklar med över 10 000 delningar på Facebook.
Flyg- och tågdebatten är stor under hela året. Försäljningen av interrailkort går upp med nästan 50 procent under 2018. Inrikesflygandet minskar, enligt Naturvårdsverket, medan utsläppen från svenskarnas flygresor utomlands fortsätter att öka – om än i långsammare takt än tidigare.
30
miljarder kronor årligen. Så stora är de statliga subventionerna till fossila bränslen, enligt en uppmärksammad rapport från Naturskyddsföreningen. Organisationen kräver att merparten av skatterabatterna fasas ut på fyra år.
APRIL
Nationell flygskatt införs
Den första april införs en nationell avståndsbaserad flygskatt i Sverige. Flygresor till ett land inom Europa, även inrikesresor, blir 60 kronor dyrare. För resor till länder utanför EU blir skatten 250 kronor. En Ipsos-undersökning visar att en majoritet av svenska folket, 53 procent, är positiva till flygskatten. Ändå lovar allianspartierna att de ska riva upp den om de vinner riksdagsvalet i september.
167
kronor per flygresenär. Så mycket hade staten dragit in om Sverige hade beskattat flyget på samma nivå som vägtrafiken, visar Dagens ETC:s granskning.
Flyget får idag enorma subventioner och skattelättnader. Regeringens flygskatt täcker inte ens en tredjedel av skattebortfallet, enligt forskare som Dagens ETC intervjuar.
MAJ
Klimatriksdag anordnas
Den 4–6 maj samlas hundratals klimatengagerade människor i Stockholm för att delta i en folkriksdag för klimatet. Helgen, som arrangeras av den politiskt obundna organisationen Klimatriksdagen, avslutas med en omröstning där 12 skarpa klimatförslag vaskas fram och lämnas över till representanter för samtliga riksdagspartier.
– Målet är att få upp klimatet på valagendan, säger Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen, till Dagens ETC.
10
Så många anläggningar står för mer än hälften av den svenska industrins koldioxidutsläpp från fossila bränslen, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Utsläppen måste minska drastiskt om Sverige ska nå sina klimatmål, men de senaste tre åren har de legat stilla.
Oväder i Indien
Hela byar förstörs i en serie kraftiga sandstormar i nordvästra Indien och över 125 människor omkommer. Onormalt höga temperaturer kan ha bidragit till stormen, enligt meteorologer.
Kalifornien blir först med solcellskrav på bostäder
I Kalifornien ska det snart bli obligatoriskt med solceller på nybyggda bostäder, meddelar delstatens styrande politiker. Det nya kravet börjar gälla den 1 januari 2020 och omfattar nybyggda villor och flerbostadshus upp till tre våningar.
– 100 000 kunder årligen kommer att betrakta solceller som en lika naturlig del av sitt husköp som en ytterdörr eller ett ventilationssystem, kommenterar Abigail Ross Hopper, vd för den icke vinstdrivande organisationen SEIA.
JUNI
Ovanligt höga temperaturer
Juni är varmare är normalt i stora delar av Europa. Även i Sibirien, södra Kalifornien, Kanada, norra Afrika och Mellanöstern uppmäts extrema temperaturer. Forskare anser att resultaten ligger i linje med beräkningsmodeller för klimatet om global uppvärmning.
JULI
Extremhetta och bränder
Sverige upplever sin värsta värmebölja på över 200 år. I framförallt Gävleborg, Dalarna och Jämtland härjar svåra skogsbränder och italienska brandflyg kallas in för att hjälpa till i släckningsarbetet. Flera byar får utrymmas.
Flera värmerekord slås
I Tokyo har hettan nått över 40 grader och kostat över 100 människor livet. Bönderna i El Salvador kämpar, precis som de svenska bönderna, mot torkan och i Kalifornien rasar svårsläckta skogsbränder. I Schweiz överväger man att måla järnvägsrälsen vit i ett försök att motverka värmeskador och inställda tåg.
51,3
Så många plusgrader registerar väderstationen i Ouargla i centrala Algeriet dem 5 juli. Det är Afrikas högsta uppmätta temperatur någonsin.
Översvämningar i Japan
Under de första veckorna i juli faller ovanligt mycket regn i sydvästra Japan vilket leder till förödande översvämningar och jordskred. Miljontals människor tvingas fly sina hem och över hundra omkommer i katastrofen.
AUGUSTI
”När ingen annan gör något måste jag göra vad jag kan”
Dagens ETC intervjuar Greta Thunberg, 15 år, som sedan måndagsmorgonen den 20/8 skolstrejkar utanför riksdagshuset som en protest mot att klimatfrågan inte prioriteras. Strejken kommer att pågå ända fram till valet den nionde september.
De kommande månaderna sprider sig klimatprotesten över hela världen och varje fredag strejkar människor utanför parlamentsbyggnader. Greta Thunbergs blir bland annat inbjuden till FN:s klimattoppmöte i Polen där hon håller flera uppmärksammade tal.
Kebnekaises sydtopp inte längre högst
Glaciären på Kebnekaise har smält så pass mycket att Sydtoppen inte längre är Sveriges högsta punkt utan passeras av Nordtoppen, rapporterar flera medier.
– Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger forskaren Gunhild Ninis Rosqvist i ett pressmeddelande.
Centerpartiet vinner årets Greenwashpris
2018 års Greenwashpris för vilseledande marknadsföring och kommunikation tilldelas Centerpartiet, med motiveringen: ”Partiet sprider vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, samtidigt som de säger sig vara Alliansens gröna röst.”
Unga klimatkämpar vinner över Trump
Trump-administrationen lyckas inte med sina försöka att stoppa rättegången där 21 unga människor stämmer USA för att landet inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Landets högsta domstol går istället på de unga miljökämparnas linje och beslutar att fallet kan tas upp i rätten.
Alarmerande IPCC-rapport
Heroiska insatser krävs av världens politiker för att nå 1,5-gradersmålet. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport. Klimatpanelen skriver också att skillnaderna mellan 1,5 och 2 graders uppvärmning är enorma. Om utsläppkurvan inte bryts väldigt snart klarar vi inte de globala klimatmålen utan rusar i stället mot 3-4 graders uppvärmning.
– Vi rör oss snabbt, men klimatförändringarna rör sig ännu snabbare, kommenterar klimatminister Isabella Lövin (MP).
SEPTEMBER
Världen marscherar för en grönare planet
Peoples Climate March arrangeras i Sverige och runt om i världen. Under parollen ”Rise For Climate”går människor i städer och byar att gå ut på gatorna och kräver handling i klimatfrågan.
– De senaste veckorna och månaderna har vi sett klimatförändringarnas effekter i alla regioner, vilket verkligen visar världens prekära läge när klimatkrisen förvärras. Men tyvärr ser vi inte den typ av klimatledarskap som behövs för att undvika de värsta scenarierna, säger Hoda Baraka, global kommunikationschef för organisationen 350.org, till Dagens ETC.
Uppsala prisas i San Francisco
Tredagarsmötet Global Climate Action Summit (GCAS) hålls i San Francisco. Under konferensen visar lokalpolitiker, företag och investerare upp vilka åtgärder de har vidtagit för att minska koldioxidutsläppen. I samband med mötet får Uppsala ta emot pris som Årets globala klimatstad efter att ha utsetts som vinnare i WWF:s internationella stadsutmaning One Planet City. I motiveringen lyfter juryn bland annat fram kommunens satsning på hållbara transporter.
4,3
...procent av rösterna får Miljöpartiet i riksdagsvalet den 9 september. Partiet gör därmed sitt sämsta val sedan 1991.
I slutet av oktober meddelar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att han inte ställer upp för omval på Miljöpartiets kongress i maj.
”Det var en stor lättnad – människor firade och det var en fantastisk stämning.”
Kristina Bohman Söderdahl från föreningen Bevara Ojnareskogen berättar för Dagens ETC om glädjen som uppstod efter att Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) slagit fast att det inte blir någon kalkstensbrytning i Ojnareskogen på Gotland. I domen skriver MÖD att stenbrytning inom Natura 2000-området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer, som exempelvis karsthällmarker, bryts ut.
Förödande naturkatastrofer
Två kraftiga jordbävningar drabbar den indonesiska ön Sulawesi öster om Borneo. Skalven orsakar en flera meter hög tsunami som slår in över strandområdena vid de två kuststäderna Palu och Donggala. Totalt påverkas över 900 städer, orter, samhällen och byar av katastrofen, som skördar fler än 1000 människors liv.
I USA drar orkanen Florence in med kraftiga vindar och regn. På sina håll lägger vattennivåerna hela städer under vatten med flera meter.
I norra Filippinerna orsakar megatyfonen Mangkut stor förödelse när den drar in med vindar på över 57 meter per sekund.
OKTOBER
60
Så stor var den procentuella minskningen i de globala djurbestånden mellan 1970 och 2014, enligt WWF:s Living Planet Report. Rapportförfattarna varnar för en skrämmande utveckling gällande världens artmångfald och uppmanar politiker att sätta upp nya mål för hållbar utveckling, däribland minskad skogsavverkning.
Riskerar fängelse för att rädda klimatet
En brittisk klimatgrupp som vill påverka genom civil olydnad drar igång flera protestaktioner i London. Gruppen, som kallar initiativet ”Extinction Rebellion”, sprids även till Sverige där olydnadsaktioner genomförs i bland annat Stockholm och Göteborg.
Orkan orsakar förödelse i Florida
Den kraftiga orkanen Michael sveper in över Florida och orsakar stor förödelse. Strandbyn Mexico Beach jämnas helt med marken och flera dödsfall rapporteras.
”Om inte politikerna tar sitt ansvar för vår planet har vi inget annat val än att med våra kroppar blockera växthusgasutsläppen.”
Frida Arevik, aktiv i Fossil Free Sveriges ”Divestera AP-fonderna”-kampanj, är en av hundratals svenska aktivister som reser till tyska Rhenlandet för att delta i klimatnätverket Ende geländes brunkolsprostest. Den civila olydnadsaktionen, som samlar över 6000 människor, riktas mot det tyska kolbrytningsbolaget RWE, en av Europas största klimatbovar. Genom att blockera en tågäls lyckas aktivisterna stoppa brunkolstransporterna i över ett dygn.
”Trött och besviken”
EU:s miljöministrar enas om en kompromiss gällande nya krav på utsläppsminskningar för bilar. Koldioxidutsläppen från personbilar ska minska med 35 procent fram till år 2030. Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) kom till slutförhandlingarna med krav om att minska utsläppen med 50 procent, men hade satt 40 procent som en nedre gräns.
– Jag är trött och besviken över kompromissen, säger Karolina Skog till Dagens ETC.
12 700
...studenter i Frankrike skriver under ett ”manifest för ett ekologiskt uppvaknande”, där de säger sig vägra arbeta för klimatförstörande företag.
”Rättens beslut skickar en signal till alla regeringar. De måste agera nu eller stå till svars.”
Marjan Minnesma, ordförande för organisationen Urgenda som har stämt den nederländska regeringen för bristfälliga klimatambitioner, kommenterar att miljörörelsen vinner målet i överklagandeinstansen. Inom fem år måste Nederländernas regering få ner koldioxidutsläppen med 25 procent, enligt domslutet.
Dagens ETC startar satsningen 800 dagar
I slutet av oktober startar Dagens ETC klimatsatsningen 800 dagar. Det innebär en upptrappad klimatbevakning samtidigt som vi, i varje tidning, räknar ner till årsskiftet 2020/2021. Innan dess måste utsläppskurvorna börja vända nedåt, enligt FN, om vi ska ha en chans att komma under 1,5 graders uppvärmning och rädda jorden från en kraftigt fördjupad klimatkris.
NOVEMBER
Fördubblade koldioxidutsläpp
Mark- och miljödomstolen godkänner en ansökan från Preem om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, vilket kommer innebära fördubblade koldioxidutsläpp och att raffinaderiet blir den industri som släpper ut mest koldioxid i Sverige.
– Sverige ska bli fossilfritt, att då göra en sådan här satsning går helt emot det, kommenterar Inge Löfgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal.
Såväl Naturskyddsföreningen som flera privatpersoner överklagar senare domstolens godkännande.
Dödliga skogsbränder i Kalifornien
Tre separata bränder bryter ut i Kalifornien i USA: Camp fire i Paradise, Hill fire i Santa Rosa Valley och Woolsey fire i Los Angeles och Ventura. Den värsta av de tre, Camp fire, ödelägger hela staden Paradise, vilket leder till att alla 27 000 invånare evakueras från sina hem och 88 personer mister livet. Camp fire räknas som den dödligaste och mest destruktiva skogsbranden i Kaliforniens historia.
”Ett efterlängtat besked för många människor som vill resa klimatsmart.”
Så kommenterar EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) att EU-parlamentet röstar igenom det förslag han och MP drivit om ett förenklat tågresande i Europa. Förslaget innefattar bland annat en reform av tågbokningssystemet för att göra det lika enkelt att boka en tågresa som en flygresa.
Beslut om koldioxidbudget i EU
I november antar EU-parlamentet även en övergripande färdplan för att ställa om unionens energisystem och klimatplaner i enlighet med Parisavtalet. I och med omröstningen introduceras för första gången begreppet koldioxidbudget i EU-lagstiftning.
Räddningsplan för biologisk mångfald
17-29 november arrangerar FN en global konferens i Egypten om biologisk mångfald (COP14).
Där konstateras bland annat att världen inte kommer att nå målen för att rädda den biologiska mångfalden till 2020. Samtidigt kommer länderna överens om en ny räddningsplan, som ska gälla 2020-2030 och ersätter de så kallade Aichi-målen som antogs på FN:s mångfaldskonferens i Nagoya 2010.
Världsarv hotas av översvämningar
Återkommande översvämningar i Venedig hotar att bryta ner stadens byggnader, som är ett världsarv, rapporterar flera medier. Översvämningarna beror på att den globala havsnivån ökar, vilket leder till att det allt oftare är högt vattenstånd och att översvämningarna kommer tätare.
DECEMBER
Klimatmöte i polska Katowice
3-14 december träffas världens länder i Katowice, Polen, för klimatmötet COP24.
Efter att förhandlingarna dragit över ett dygn lyckas länderna till slut enas om en regelbok – Katowice Climate Change Package – för hur arbetet med att uppnå klimatmålen som antogs i Paris 2015 ska bedrivas. Något som dock saknades helt i diskussionen var hur länderna ska öka sina klimatåtaganden. Med nuvarande åtaganden kommer vi nå 3 eller 4 graders uppvärmning vid år 2100, vilket enligt forskningen skulle få katastrofala konsekvenser.
Inom miljörörelsen anser många att mötet är ett misslyckande.
– Slutresultatet är ännu en besvikelse, som signalerar att inte ens den senaste IPCC-rapporten var tillräcklig för att få några av planetens största utsläppare att vakna, säger May Boeve, chef på miljöorganisationen 350.org.
”Sylglaciären har kollapsat, och det har gått undan.”
Per Holmlund, professor i glaciologi, om att de jämtländska glaciärerna har smält så pass mycket att de helt har kollapsat. Anledningen är den ovanligt varma sommaren.
65 000
Minst så många människor uppskattas delta i en massiv klimatprotest i Bryssel – den största i landets historia.
EU förbjuder engångsplast
EU-kommissionen, EU-parlamentet och ministerrådet kommer överens om att helt förbjuda engångsplastartiklarna tops, sugrör, tallrikar, bestick, dryckesrörare och ballongpinnar. Förbudet gäller också matbehållare tillverkade av expanderad polystyren. Det nya direktivet träder i kraft våren 2021.