Den doftar, glittrar och intar hedersplatsen på julafton. Varje år säljs drygt tre miljoner julgranar i Sverige och jakten på den perfekta granen med rätt barr, färg och lagom yvighet är i full gång.
Men julgransmarknaden kan vara en snårig skog för de som tänker klimatsmart. Vilken gran är egentligen bäst ur miljösynpunkt – rödgran, ädelgran eller granen som är gjord i plast och håller i åratal?
Kungsgranen allt mer populär
Enligt Naturskyddsföreningen är det grönaste alternativet en närodlad svensk gran, rödgran, som vuxit vild i naturen. Den orsakar mindre koldioxidutsläpp än en gran som körts långa sträckor med lastbil.
– Transporten är det viktigaste att tänka på. Bor man i Stockholm är det bättre att köpa en gran som kommer från Södermanland eller länet än en gran från till exempel Småland. Det är lastbilstransporten som är miljöboven, säger Jonas Rudberg, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.
De senaste åren har den lite större och kraftigare kungsgranen blivit allt populärare. Men den är ett sämre val eftersom den besprutas hårdare och ofta importeras utifrån.
– Många använder både ogräsbekämpning och konstgödning när de odlar ädelgran. Många granar importeras från Danmark och där förekommer mycket bekämpningsmedel i odlingarna, säger Rudberg.
Plastgranen kan tyckas som ett bra alternativ. Den barrar inte, håller sig grön i åratal och fungerar bra för allergiker. Men enligt en undersökning som gjordes 2004 hamnar den längst ner i botten ur miljösynpunkt.
Den totala miljöpåverkan från produktion och transport till nedbrytning av giftiga ämnen och kemikalier blir större även om den håller i tio år.
– Det drar mycket energi att producera plast. Många plastgranar är dessutom tillverkade i Sydostasien där arbetsförhållanden och produktionsvillkor ofta är urusla, säger Jonas Rudberg.
Ny trend: gran i kruka
Den som är lycklig nog att ha tillgång till egen skog eller känner någon som äger mark kan ge sig ut och hugga sitt eget träd.
En trend de senaste åren är att köpa gran i kruka, som sedan kan behållas efter julen eller i vissa fall lämnas tillbaka till plantskolan.
– Finns det möjlighet att plantera ut den efteråt om man till exempel har trädgård så är det så klart ett jättebra, miljövänligt alternativ, säger Jonas Rudberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Så här hittar du bästa julgranen
• Välj svensk och gärna närproducerad gran. Den som är vanligast och utgör cirka 80 procent av alla granar som säljs kallas oftast rödgran.
• Fråga var granen odlats och om den besprutats under odlingen.
• Känner du någon som äger skog? Kolla om det inte finns något område som behöver röjas där du kan få hugga en gran.
• Kungsgran är ett sämre alternativ än rödgran, vid odlingen används både gödning och bekämpningsmedel.
• Efter julen kan du dela granen i mindre delar och slänga på komposten. Har du inte tillgång till trädgård – lämna den till återvinningen.
Källa: Naturskyddsföreningen