Plastkassar, papperskassar, flergångskassar. Oavsett vilken påse vi väljer att använda så är den mest miljövänliga kassen den som aldrig blev producerad. Vi kan dock bli mycket bättre på att återanvända alla de kassar vi använder årligen. I dag släpper Konsumentföreningen därför en ny rapport om vilken bärkasse som är minst dålig för miljön.
– Vi vill poängtera vikten av att i första hand lämna in dina överflödiga plastkassar till plaståtervinningen, i andra hand kan man slänga i soporna eftersom vi har en välfungerande sopförbränning i Sverige, säger Minna Hellman.
Flergångskassen är bäst
Plastkassen i livsmedelsbutikerna är oftast tillverkade av sockerrör eller återvunnen plast. Eftersom vi nästan alltid återanvänder dessa som soppåsar blir de sammantaget förhållandevis hållbara.
Det allra bästa alternativet enlig Konsumentföreningen är flergångskassen i återvunnen polyester – den miljömedvetne shopparens bästa kompis. En liten hopvikbar kasse i återvunnen polyester väger inte så mycket och tar inte särskilt stor plats i handväskan. Har du en sådan med dig kan du minimera antalet kassar som är svåra att återanvända. Den behöver återanvändas 10-40 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörspåsen ger upphov till.
– Hela poängen med flergångskassarna är ju att det ska vara lätt att alltid ha med sig en egen kasse så att man kan säga nej tack till alla onödiga plastkassar, säger Minna Hellman.
Plastkassen i detaljhandeln förväntar vi oss att få gratis, vilket gör att vi tar emot fler än nödvändigt. Eftersom de ofta är tjockare och av annat format använder vi dem sällan som soppåsar. Dessa plastkassar behöver då återanvändas 5-10 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörspåsen ger upphov till.
Konsumentföreningen för just nu samtal med flera svenska livsmedelskedjor om att ta in hopvikbara kassar i återvunnen polyester i sitt egna sortiment.
– Alla butiker och butikskedjor bör ta ordentligt betalt för sina kassar och uppmuntra deras kunder att istället använda kassar i återvunnen polyester, säger Minna Hellman.Till skillnad från vad många tror är flergångskassen i bomull resurskrävande att tillverka och behöver därför återanvändas 130-400 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som sockerrörspåsen ger upphov till. Papperskassen har en miljöpåverkan som är jämförbar med sockerrörspåsen, om den är tillverkad i Sverige av svensk skog. Utländska papperskassar har sämre miljöpåverkan.