– Outdoorbranchen är väldigt prylig. Det är lätt att dras med i olika trender.
Det säger Johanna Oxling, medgrundare och delägare på Tracks Recycle, en second hand-butik i Göteborg som specialiserat sig på att förmedla friluftsutrustning inom premiumsegmentet, det vill säga kläder och prylar av hög kvalitet.
– En bra utgångspunkt är att fråga sig: vad är det jag faktiskt ska göra? Hur länge ska jag vara ute? Vad blir det för väder? Om du är en sån som tältar 150 dagar om året, eller tänker sova i snöstorm på fjället så är det så klart viktigt att ha respekt för den situationen och ta med utrustning som fyller rätt funktion. Men ofta klarar man sig bra på ganska få grejer. Ett bra par skor och en regnjacka räcker gott för många vandringar. Finns det till exempel ett vindskydd på platsen du ska till, där du kan sova istället för i tält?
Om du ändå vill köpa nytt – hur väljer du rätt?
Idag pratar många aktörer i friluftsbranschen om hållbarhet. Men enligt Oskar Knubbe, som äger friluftsbutiken Vindpinad, handlar det ofta om ”svårbegriplig reklam”. Han har en bakgrund som chef inom den globala revisionsbyrån KPMG och bestämde sig en dag för att börja utvärdera och ranka företag inom friluftsbranschen.
– Jag såg att det inte fanns några bra och tillräckligt djuplodade modeller som guidar kunden utifrån produktens hållbarhetsprestanda. Sen startades Vindpinad som en förlängning av mina efterforskningar och genom utvärderingsmodellen vill jag guida kunden som önskar göra bra val. Den information som jag får från varumärkena och den kunskap som den bygger är svår att få fram som enskild vid ett specifikt inköpstillfälle. Med konceptet som bas vill jag även hjälpa till att driva hela branschen i en mer hållbar riktning.
Vindpinad fanns från början enbart online men sedan ett år tillbaka också i ett nedlagt bomullsspinneri i Lindome utanför Göteborg. Där har Oskar Knubbe betygsatt hundratals varor utifrån deras design, material och inte minst deras produktion och arbetsförhållanden. Betygsättningen utgår också från varumärkets övergripande hållbarhetsarbete och öppenhet kring sina processer. Max antal poäng är 100 – men de bästa varorna kommer upp i drygt 80.
– Ingen är perfekt, alla har utmaningar att jobba med och förbättra. Men många varumärken i outdoorbranschen förstår att det inte går att sälja saker som ska underlätta för folk att vara ute i naturen till priset av att paja naturen. Det går att göra på ett annat sätt, även om det är svårare och dyrare, säger Oskar Knubbe.
Låna istället för att köpa
Du som tar dig ut på en tur som kräver utrustning behöver inte heller äga grejer. Det gäller såväl den rutinerade naturturisten som dig som vill prova på en ny sport eller form av naturupplevelse.
Från Kiruna i norr till Trelleborg i söder finns det idag så kallade fritidsbanker där du får låna utrustning helt gratis i 14 dagar. Systemet bygger på generositet: att andra skänker det de inte längre behöver eller sådant de vill dela med sig av. Ju fler som skänker, desto bättre fungerar den lokala fritidsbanken som ofta drivs av volontärer med stöd av kommunen. Lenita Franzell är platsansvarig för fritidsbanken i Strängnäs.
– Vi lever tyvärr i ett konsumtionssamhälle där det är status att äga. Men jag tror att det håller på att förändras, inte minst i friluftsbranschen. Vi som är ute i naturen mycket ser ju förändringarna som sker och vet att vi behöver leva på ett annat sätt, säger Lenita Franzell.
Köp hellre begagnat
Om du märker att det finns vissa saker som du använder väldigt ofta kan det vara bra att köpa dessa på ett ställe som Tracks Recycle, som verkar online och fysiskt i Majorna i Göteborg. Här inhandlar du friluftsgrejer av hög kvalitet till ungefär halva priset av vad de kostat som nya. Varorna i butiken kommer bland annat från Houdini, Patagonia, Klättermusen, Arc’teryx, Haglöfs, Thermarest, Primus, Hilleberg, Fjällräven, The North Face och Norrøna.
– Vi tar bara in kläder som är sydda på ett sätt som gör att de fyller sin funktion och håller länge. Men att veta vad som är kvalitet är svårt. Vi säljer bara prylar inom sånt som vi själva har erfarenhet av och tycker är roligt, som skidor, surfing, camping, klättring, skejting, cykling i skogen och spring på fjället, säger Anna Mangs Bergmark, även hon medgrundare och delägare i Tracks Recyle.
Liknande second hand-affärer för friluftskläder finns till exempel i Åre (Åre Mountain Recycle) och Stockholm (Re-Adventure i Västermalmsgallerian på Kungsholmen).
Hyr det du behöver
Allt fler inom friluftsbranschen tar fasta på nya möjligheter och affärsmodeller. Det svenska klädföretaget Houdini har som mål att senast år 2030 helt bygga sin verksamhet på cirkulär ekonomi. Redan idag går en stor mängd av Houdinis kläder att hyra, istället för att köpa. Fördelarna är många. Du behöver inte förvara och ta hand om plaggen när du inte använder dem. Risken för att kläder som krävt en hel del resurser att tillverka hamnar längst in i garderoben minskar. Vare sig du ska ge dig ut i större grupp eller ensam, på sommaren eller vintern, kan du välja att hyra den utrustning som passar just den tur du planerar för. Det går också att testa produkter som du funderar på att köpa. Väljer du att behålla dem dras hyrpriset av totalen.
Tält och ryggsäck går att hyra även hos till exempel butikerna Naturkompaniet och Vindpinad. Naturkompaniet hyr dessutom ut barnbärstolar och fjällpulkor. Även Tracks Recycle planerar att börja hyra ut kök för utomhusbruk.
– Inte ens den mest inbitna friluftspersonen använder hela sin utrustning särskilt ofta. Ofta är det lättare att låna än att köpa, säger Lenita Franzell på Friluftsbanken.