Nu ska Cementa, som är Sveriges enda cementproducent, tillsammans med Vattenfall undersöka om det går att driva delar av produktionen på el och på så vis få ner utsläppen. Målet är att släppa ut noll koldioxid år 2030, vilket skulle innebära att Sveriges totala utsläpp minskar med fem procent.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi ser en stor potential eftersom vi har en elproduktion i Sverige som är så pass hållbar i ett globalt perspektiv, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på Cementa.
Cementtillverkning är det mest klimatpåverkande steget inom betongindustrin. Två tredjedelar av utsläppen kommer från den så kallade kalcineringsprocessen – själva kärnan i cementproduktionen – där koldioxid frigörs när kalkstenen omvandlas till cement, och en tredjedel kommer från de bränslen som krävs för att värma upp ugnarna till omkring 1 450 grader, i samma process.
På bränslesidan har Cementa i Slite fasat ut 60 procent av kolet och har som målsättning att fortsätta fasa ut kolet. Som alternativ till bränsleanvändningen ser de nu på förutsättningar att elektrifiera uppvärmningsprocessen för att på så sätt kunna undvika användandet av bränslen och därmed kunna fasa ut kolet i sin helhet.
Kräver stora investeringar
För att komma åt de övriga två tredjedelarna av utsläppen – de som kommer från omvandlingen av kalkstenen – behöver arbetet med att finna lämpliga avskiljningsteknologier och lösningar för geologisk lagring av koldioxid, så kallad CCS, tas fram. Geologisk lagring innebär att koldioxid pumpas ner i djupa bergformationer för att sakta kemiskt återbilda bergmineral.
Hur mycket teknikskiftet kommer kosta att genomföra är ännu för tidigt att säga.
– Om ungefär ett år hoppas vi ha ett bättre svar på det. Men självklart kommer det att kräva stora investeringar och också politisk vilja, säger Karin Comstedt Webb.
Hoppfull framtid
Förstudien ska bli klar nästa höst. När ett teknikskifte kan ske är ännu oklart. Det handlar om tunga industrier med långa investeringsprocesser. Men Karin Comstedt Webb ser mycket hoppfullt på satsningen.
– Det ska bli oerhört spännande att se vad som är realistiskt att genomföra. All kunskap i det här läget är väldigt viktig för att vi ska få bättre förutsättningar för att fatta rätt beslut inför det här stora tekniksprånget som vi måste få till stånd för att få ett klimatneutralt samhällsbyggande i slutändan.