Amazonas, för att ta ett exempel, suger upp omkring 5 procent av världens koldioxidutsläpp varje år. Att skövlingen ökar är alltså dåliga nyheter, både för klimatet och den biologiska mångfalden.
Men Colombia och Costa Rica går mot strömmen. I båda länderna ökar andelen regnskog, och förstörd mark återställs med hjälp av pengar från koldioxidskatter. Costa Rica har beskattat fossila bränslen ända sedan 1997. Skatten ger landet över 250 miljoner kronor om året, som investeras i bevarande och återställande av landets regnskogar. Åren 1997–2018 delade Nationella Skogsfonden, FONAFIFO, ut medel till skogsprojekt motsvarande en fjärdedel av landets yta.
Effektivt verktyg
Colombia införde koldioxidskatt 2017. Skatten tas ut från företag som producerar eller importerar fossila bränslen, och infördes med argumentet att landet behövde pengar till fredsprocessen. Utsläppen från landets stora kolindustri är dock undantagen. Hittills har skatten gett inkomster på drygt 2,4 miljarder, och minst en fjärdedel av pengarna används till skydd för Amazonas regnskog och ekosystem.
I en uppsats publicerad i tidskriften Nature analyseras vad det skulle innebära för 12 länder med tropiska regnskogar i Afrika, Asien och Sydamerika om de införde en koldioxidskatt liknande den i Colombia.
Enligt analysen skulle dessa länder tillsammans dra in 17,5 miljarder kronor i skatt, eller upp till 126 miljarder – om de valde en ännu ambitiösare modell.
”Bägge scenarierna skulle ha djupgående inverkan på arbetet för skogsskydd och återbeskogning. Länder med de största avskogningsproblemen, som Indonesien, skulle ha robust finansiering för att restaurera förstörda landskap”, skriver forskarna i en kommentar Climate Change News.
Både i Costa Rica och Colombia har stora delar av medlen styrts till regioner där medelinkomsten är lägre. I Costa Rica lever två av fem personer som erhåller ekonomiskt stöd i programmen under fattigdomsgränsen.
Enligt forskarna ger koldioxidskatt ett kraftfullt verktyg för regeringar att bekämpa avskogning, minska utsläpp och därtill stödja landsbygden.