– Det är bra att välja växter som har ett begränsat rotsystem. Då behöver de inte så stora kärl, exempelvis olika sorters sallat och kryddväxter. De kan odlas i balkonglådor och skördas om och om hela sommaren, säger hon.
Genom att välja olika växter går det att få större skörd samtidigt som mysfaktorn på balkongen höjs. Pumpor och squash kan ställas på trappa eller hyllplan.
– Då kan de slingra sig och så kan man lägga frukten på hyllorna, säger Bella Linde.
Växter som söker sig uppåt är också bra på balkong. De tar inte lika mycket golvyta, sträcker sig upp från skuggan och är dekorativa. Exempel på växter som kan odlas i ampel eller stöttas upp med spaljé och pinnar eller ledas uppåt längs snören är störbönor, brytbönor, höga tomater och höga ärtor.
– Man får hjälpa dem lite så att de har något att slingra sig upp längs med. Det är superbra för utrymmet, säger Bella Linde.
Jorden viktig
Viktigast vid balkongodling är att inte ha för små krukor och därmed för lite jord. Ett ordentligt jorddjup och lika stor bredd är avgörande för att få ordentliga plantor.
– Det behövs ingen särskild jord, men välj ekologiskt och naturgödslat, åtminstone om du ska äta det du odlar, säger Bella Linde.
Stora krukor håller också fukten bättre än mindre. Använd krukor av keramik eller plast med hål i botten och vattna varje dag. För att få bra dränering kan botten fyllas med grus, krukskärvor eller lecakulor.
– Se också till att ställa krukorna på ett fat eller liknande så att det inte rinner vatten ner till grannen. Det är viktigt att tänka på grannarna!
Ett enkelt tips är att ta en hel säck med jord och göra hål i säckens botten så att vattnet kan rinna bort. Lägg den på något som samlar upp vattnet och skär sedan kryss på ovansidan.
– Sen kan plantorna sättas ner direkt i säcken säger Bella Linde.
Men att vattna och sköta om sina växter – varje dag – vem klarar en sådan vår och sommar?
– Åker man bort så ska krukorna knuffas undan till skuggan.
Uppochnervända flaskor i jorden är ett gammalt tips för självvattning – eller att helt enkelt be en granne om hjälp. Om inte solen gassar rakt på plantorna klarar de sig i några dagar.
Gödsla med gräs och kiss
Rikligt med gödsel är nyckeln till stora, välmående plantor som ger näringsrik skörd. Som gödsel går det bra att plocka gräsklipp och lägga över jorden. Bella Linde rekommenderar också att göra egen näring på urin och vatten.
– Gräs och kiss är bästa näringen. Kiss är rikt på kväve och det luktar inte när man vattnat för då suger rötterna upp det, säger hon.
Bäst är det förstås att odla på balkonger med mycket sol. Söderbalkong är perfekt, väst- och östläge går också bra, men norrläge är svårare.
– Jättesvårt. Bladgrönsaker och grön- och svartkål kan funka men inte tomat och squash och så, säger Bella Linde.
Squash och sallad lätt
För den som är nybörjare eller tänker att det är svårt att odla på balkong är sallat och squash bra val. Sallaten ger nya blad när de färdiga plockats.
– Squash och sallat funkar för alltid för alla och det ger mycket skörd, så det är kul, säger Bella Linde.
Andra växter som kommer i omgångar är mangold och persilja, men om man äter snabbare än det växer får man fylla på.
– Ett hett tips är att odla flera sorter intill varandra så får man variation. Så kanske två frön av varje sort och peta ner nya när du skördar så kommer det snabbt mer.
Så gärna för mycket
Ett annat tips är att så lite mer än du tänkt, så gör det inte lika mycket om något inte tar sig. Annars är det bara att köra på, säger Bella Linde.
– Det är bara att odla. Kläm i lite extra och odla olika sorter så att det inte blir tråkigt. Blanda färger och sorter och ta någonting snyggt också.
För den som inte vill förså, det vill säga sätta sina frön tidigt och själv driva upp plantorna, går det bra att köpa småplantor. Kryddväxter kan köpas i mataffären.
– Då blir det inte så långt att släpa heller. Det blir lite som att adoptera en planta, säger Bella Linde.
Även tomat, chili och gurka som har lång utvecklingstid kan vara fördelaktigt att köpa som småplantor.
– Det är alltid bättre att köpa en planta än att inte odla.
Gula ärtor tål vanvård
För den som inte lyckas med sin balkongodling finns alltid gula ärtor som överlever det mesta. Täck botten i en glassbunke med jord och strö ärtorna över. Håll det sedan fuktigt.
– De behöver ingen sol och kan odlas året om. De klarar faktiskt nästan direkt vanvård så kan man inte odla någonting annat så finns alltid de!