Enligt rapporten som analysföretaget Agrovektor har tagit fram för Jordbruksverkets räkning producerar svenska bönder ekologiska råvaror till ett värde på mellan 5–6 miljarder kronor per år. Av den summan beräknas 1,5 miljard vara mervärdet för att man valt att KRAV-certifiering, det vill säga den extra betalning som bonden får för att producera ekologiska varor.
Olika råvaror innebär olika stort påslag för ekobönderna; en liter ekomjölk ger 1 krona och 40 öre i påslag, ett kilo ekologiskt nötkött ger drygt 1 krona extra, och för spannmål hamnar påslaget mellan 1 och 3 kronor kilot beroende på gröda.
Trots det finns det fortfarande många bönder som inte kan eller vill ställa om från konventionellt till ekologiskt jordbruk. Sofia Sollén-Norrlin på organisationen Ekologiska Lantbrukare beskriver hur det kan se ut:
– I Sverige har vi en relativt gammal lantbrukarkår där många är över 65 år, och då kanske man vill fortsätta som man alltid ha gjort eller så har man helt enkelt inte kraft och ork att göra omställningen, säger Sofia Sollén-Norrlin och tillägger:
– Dessutom finns ju en stark efterfrågan även på svenskproducerat konventionellt, så den produktionen behövs också. Men det kan faktiskt också handla om något sånt konkret att man inte har tillräckligt mycket mark för att driva ett kretsloppsbaserat jordbruk.
Konsultfirman LRF Konsult, som har räknat på lönsamheten i ekologiskt jordbruk genom att jämföra boksluten från drygt tusental bondgårdar, kunde se att ekologiska mjölkgårdar och växtodlingsgårdar generellt har en bättre lönsamhet.
– När vi gjorde en rapport 2017 kunde vi se att ekologisk produktion hade en större potential än konventionell, säger Jan Lagerroth på konsultfirman LRF Konsult i en intervju till Sveriges Radio.
Fortsatt brist på ekologiskt
För tre år sedan ökade marknaden för ekovaror med 40 procent, men nu har ökningen stannat av och försäljningen av ekologiska råvaror i Sverige går trögare. Det framkommer i rapporten från Agrovektor och det är även en bild som bekräftas av Sofia Sollén-Norrlin på Ekologiska Lantbrukare.
– När det gäller animaliska råvaror är det god tillgång på det mesta; kyckling, gris, mjölk, men det finns fortfarande en stor efterfrågan på ekologiskt spannmål efter förra årets torka, säger hon.
– Jag tror att det finns flera anledningar till det här. Dels att en del som köper mjölk- och köttprodukter mest tittar på priset och upplever ekovarorna som dyrare. Där skulle handeln kunna göra mer för att minska marginalerna, i alla fall på köttet, för där ser vi att marginalerna ökat trots att volymerna ökat och merpriset till bonden bara är drygt en krona. Men också att vi har en vegantrend där en del slutar konsumera animaliska produkter helt och hållet.