Bensinmotorer står för ungefär 60 procent av koldioxidutsläppen, medan äldre tvåtakts utom bordsmotorer orsakar den största andelen utsläpp av kolväten.
Siffrorna bygger på uppgifter från närmare 1 500 båtägare, som svarat på frågor om sina båtar, båtarnas motorer, hur mycket de körs och på vilket bränsle.
Utsläppen av kolväten utgör ett av de största miljöproblemen, enligt undersökningen.
Flera kolväten är också direkt hälsoskadliga, och orsakar bland annat cancer.
Tvåtaktsmotorer med gammal förgasarteknik är den stora boven när det gäller dessa utsläpp. De står för för 65 procent av utsläppen trots att bara 18 procent av dagens motorer är äldre tvåtaktare med förgasare.
Miljövänligare båtliv
– Undersökningen ger en god uppfattning om utsläppens omfattning, även om det handlar om beräkningar. Med tanke på det växande båtintresset under pandemin kan man tänka sig att utsläppen har ökat under 2020, säger Lisa Petersson, miljöhandläggare på Transportstyrelsen, till tidningen Båtliv.
Som båtförare går det att göra skillnad för miljö och klimat med ganska små förändringar, framhåller hon.
– Genom att hitta det bästa körsättet drar båten mindre bränsle. Det går också att välja grönare bränsle och helst byta ut äldre tvåtaktare med förgasare eftersom dessa släpper ut en tredjedel av bränslet oförbränt i vattnet.
Enligt kartläggningen skulle fler båtägare kunna tänka sig att byta till miljövänligare bränsle, om priserna vore lägre och bränslet mer lättillgängligt på sjömackarna.
Vill se morötter
Svenska kryssarklubben har 40 000 medlemmar som seglar eller åker motorbåt och har länge arbetat för att göra båtlivet mer miljövänligt. Klubbens ord förande Fredrik Norén vill att politiker och myndigheter kommer med fler initiativ på området.
– Jämfört med andra miljöstyrmedel, såsom miljöbilspremie, ser vi tyvärr inte några liknande morötter, det vi ser är mer förbud, säger Fredrik Norén i ett uttalande, och fortsätter:
– Här håller vi med Transportstyrelsen, som nyligen sa att det skulle vara bra med positiva incitament från politiker och myndigheter för att hjälpa båtlivet att bli ännu mer miljövänligt.
10 tips för ett miljövänligare båtliv
● Se över motorn
Att byta tändstift inför säsongen gör att motorn går jämnare och bättre och drar mindre bränsle, vilket innebär mindre utsläpp. Kontrollera att inga slangar och kopplingar läcker bränsle eller avgaser.
● Töm latrinet på rätt ställe
Det är förbjudet att släppa ut toalett avfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och vattendrag i Sverige. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, utom de som är kmärkta. Transportstyrelsens mobil app ”Hamnkartan” visar var närmaste toatömningsstation finns och vilka som fungerar.
● Boj före ankare
Lägg till vid boj istället för att kasta ankare, så skonar du ömtålig havsbotten, så som ålgräs.
● Segla mer!
Att ta sig fram med hjälp av vind är ett utmärkt sätt att komma nära naturen och upptäcka nya platser. Det är inte speciellt svårt att lära sig att segla brukligt, och det ger stilpoäng i seglarvärlden att lägga till utan hjälp av motor. Många tycker att segling är riktigt kul och lärorikt, och gör det till en livslång hobby.
● Grönt bränsle
Om du kör motorbåt: använd alltid det mest miljövänliga bränslet, och se upp med spill till omgivningen.
Om möjligt, byt din gamla tvåtaktsutombordare mot en modern fyrtaktsmotor – med katalysator, eller allra helst en elmotor. Äldre tvåtakts bensinmotorer ger mycket höga utsläpp av kolväten och kolmonoxid. De släpper också ut oförbränd bensin och smörjolja. Alkylatbensin och biologiskt nedbrytbara smörjoljor minskar de negativa miljöeffekterna.
● Elmotorer är framtiden
Elmotorer ger inga utsläpp alls – och de är tystgående. Bättre laddmöjligheter är på gång i välbesökta skärgårdar och hamnar.
● Måla mindre!
Du behöver bara måla båtbotten på ställen som annars får beväxning som bromsar båten och ökar bränsleför brukningen. Genom att måla mindre sparar du på miljön, men du sparar också pengar och tid.
● Måla grönare!
Undvik att måla din båt med bottenfärg som innehåller biocider, alltså bekämpningsmedel. Det gäller särskilt båtar som är förtöjda på östkusten, eftersom Östersjön är en särskilt känslig miljö. För båtbottenfärger med biocider fastställer Kemikalieinspektionen om användningsområde. Det finns färger som bara är godkända att använda på båtar med huvudsaklig förtöjningsplats på väst kusten och andra som bara är godkända för östkusten. Men ännu bättre är det att hålla skrovet rent från påväxt genom mekanisk rengöring, skrovduk och förvaring på land.
● Fördela vikten rätt
Hur du och din besättning sitter i båten och var last och tunga tillbehör som batteri placeras spelar roll. En jämnt lastad båt minskar bränsleförbrukningen och gör körningen behagligare.
● Försök köra miljöanpassat
När motorbåten körs i lägre hastig het och på rätt sätt kan bränsleåtgången minska med upp till 40 procent, och där med minskar även utsläppen. Har du en båt som planar – se till att köra den antingen under eller strax över den så kallade planingströskeln.