I en debattartikel i Dagens industri (18/2) går nätverket Solelkommissionen, med företrädare för Vasakronan, Telge Energi, Solkompaniet och HSB, till storms mot den nya energiskatten på solel som röstades igenom av riksdagen i december.
Ändringarna i lagen om skatt på energi innebär att juridiska personer, med mer än 255 kilowatt solceller, ska betala energiskatt för den el de inte längre köper när de tillverkar egen solel.
Artikelförfattarna kallar skatten ett ”dråpslag mot den spirande solcellsutvecklingen”.
– Vi vet att det finns ett stort intresse för solel, men med den nya skatten är det tveksamt om det blir lönsamt för många att satsa på solel, säger Anders Lago på HSB.
Han ifrågasätter rimligheten i att beskatta el som exempelvis en bostadsrättsförening producerar och använder själv.
– Tänk om samma sak skulle gälla värmepumpar eller bergvärmepumpar, att man ska betala energiskatt för att man sparar energi, säger han.
”Finns en färdig lösning”
Finansdepartementet hävdar att skattefrihet för större fastighetsägare skulle stå i strid med EU:s statsstödsregler, men det håller inte Anders Lago och de andra artikelförfattarna med om.
I slutet av förra året kom Finansdepartementets egen utredning om energiskatt. Den visar hur Sverige ska kunna fortsätta att låta industrin behålla sin energiskatterabatt, på 14 miljarder per år, utan att bryta mot EU:s statsstödsregler.
– Modellen innebär att företagen betalar full energiskatt, när de köper in sin el, och sedan begär återbetalning av Skatteverket. Samma lösning kan användas för solel, säger Anders Lago.
Varför tror du att regeringen vill beskatta solelen?
– Jag tror att energibolagen ligger på regeringen. De vill inte släppa solelen fri, säger han.
Anders Lago menar att storleksbegränsningen måste gälla per anläggning, inte per juridisk person.
Dagens energiskatt på solel drabbar många bostadsrättsföreningar, liksom sjukhus, skolor, allmännyttiga bostadsbolag och andra kommunala, landstings- eller statliga fastighetsägare, som till skillnad från kommersiella fastighetsägare oftast äger alla fastigheter i ett och samma bolag. Villaägare eller små tak drabbas inte, men skatten bromsar ändå solelen i Sverige eftersom de flesta stora husägare nu utesluts.
– Ska vi få fart på den gröna omställningen måste det vara enkelt att satsa på förnybart. Vi behöver inte införa subventioner som i Tyskland, det räcker med ett regelverk som inte utesluter en stor del av taken, säger Anders Lago.
Fotnot: Dagens ETC har sökt företrädare för Finansdepartementet men inte fått svar.