När forskaren Hannes Ebner hittade den tyska webbsidan luftdaten.info i augusti förra året tyckte han att det skulle vara roligt att ha något liknande i Sverige.
– Jag beställde delar och satte ihop en egen mätstation. Det var enkelt och billigt. Jag kollade om det fanns intresse bland kollegor också, sedan höll vi en första workshop i november, berättar Hannes Ebner.
Nu ägnar han en stor del av sin fritid åt mätningarna. Och han är långt ifrån ensam. Den senaste tiden har antalet privatägda partikelmätare i Sverige ökat snabbt.
– Redan nu sitter nästan 50 mätstationer uppe, men vi får in ungefär fem nya varje dag, säger Hannes Ebner.
Få officiella mätare
Det stora intresset ledde till att en ideell förening bildades och på hemsidan luftdata.se publiceras nu kontinuerligt mätresultaten från de olika stationerna. Målet är att antalet mätare ska fortsätta att öka, eftersom de officiella mätarna som finns i landet är få.
Många små kommuner gör inga luftmätningar alls och stora kommuner har få officiella mätare i förhållande till sin storlek. Därför kan små billiga mätare som medborgare sätter upp vara ett bra komplement.
– I Stockholm finns det bara fem mätare. Vi tycker att det är för stora avstånd mellan dem för att faktiskt avgöra luftkvaliteten. Det finns beräkningsmodeller, men luftpartiklar är ganska lokala företeelser. Till exempel gör inte ett mätvärde på Folkungagatan att man kan dra några slutsatser om värdet på Ringvägen 300 meter bort, säger Hannes Ebner.
En av dem som har satt upp en mätare på sitt hus är Björn Hagström i Örebro. Han har redan nu sett hur lokala förhållanden påverkar luften.
– När en gata revs upp i närheten för att det skulle läggas ner nya fjärrvärmerör märktes det tydligt i min mätstation genom att partikelhalten ökade, säger han.
Att han valt att sätta upp en mätstation på sitt eget hus handlar delvis om att han vill veta hur luften ser ut i familjens närmiljö.
– Luftföroreningar är farliga. Om vi tillsammans kan hitta mönster, platser som har sämre värden eller annat som påverkar luften – ja, då kan vi lobba för att det ska sättas in åtgärder på de platserna, säger Björn Hagström.
Ingen politisk agenda
Föreningen har ingen partipolitisk agenda. Hittills består den av teknikintresserade personer som vill bidra med ett bra faktaunderlag.
– Det ligger i allas intresse att vi har så bra luftkvalitet som möjligt. Visar det sig att det inte finns några problem är det jättebra. Men det kan också visa sig att det finns problemområden som behöver åtgärder, säger Hanes Ebner.
Erfarenheterna från Tyskland visar att mätvärdena från de små enkla mätarna är tillförlitliga så länge det inte är för hög luftfuktighet.
– I förrgår var det 95 procents luftfuktighet och då var det helt rött på kartan, sådana resultat får vi hitta ett sätt att räkna bort, men annars fungerar mätarna förvånansvärt bra, säger Hannes Ebner.
För den som vill testa att bygga sin egen mätstation och bidra till projektet finns instruktioner på föreningens hemsida.
– Det är inte speciellt svårt. Min nioåriga dotter ska få bygga en egen mätstation som vi planerar att sätta upp utanför klassrummet så att klassen kan följa luftkvalitén, säger Björn Hagström.