Visserligen är det länge sedan våra svenska vintrar var sådär Astrid Lindgrenskt vita som de som är födda före 00-talet minns dem, men ännu har inte den globala upphettningen gått så långt att vintermånaderna slutat vara en kämpig årstid för våra bevingade vänner fåglarna.
Problemen de stöter på med kylans ankomst är kanske självklara. Dagarna är kortare, vilket ger dem mindre tid att leta föda. Smörgåsbordet de kalasar på sommartid, det vill säga insekter, frukter och frön, är antingen helt borta eller rejält urplockat. De tuffare vintervindarna blåser bort en stor del av de få frön som går att hitta och som inte gömts i snö.
Och det är inte bara för fåglarna som födan försvinner, vilket gör att konkurrensen om det som finns och som andra djur också suktar efter hårdnar.
Fett viktigt
Men hjälpen du kan bidra med är lika enkel och självklar. En fågelmatare behöver till exempel inte kosta mer än ett par hundringar. Vill du pyssla med barnen finns det byggsatser för ungefär samma penning. En betydligt billigare variant gör du av en apelsin som du delar på mitten, gröper ur, gör ett par hål på vardera sidan i och trär ett snöre runt så att du sen kan hänga mataren i valfri gren. Att bygga en matare av nät avråds ifrån eftersom det har hänt att fåglar fastnat i dem.
Vilka fåglar som vill ha vilka frön är inte lika självklart, men eftersom många fåglar äter lite av varje är det en god idé att bjuda dem på en cocktail av frön, helst rejält feta så att pippin får i sig mycket energi. Köper du en färdig fröblandning för några tior kan det vara bra att komma ihåg att de billiga sorterna ofta innehåller mycket fettsnålt havre, vilket enligt experterna bara gulsparven gillar.
Eller så maxar du fettet genom att göra en egen fågelfrökaka där du mixar din fröblandning med kokosfett.
Tänk på farorna
Viktigt att tänka på är också placeringen av din fågelmatare. Det är ju ändå rätt nervösa små varelser vi pratar om, så häng den i närheten av buskar eller träd, så högt du når, där fågeln får skydd mot rovfåglar eller andra faror. Buskarna under bör inte heller vara för täta så att katter på jakt efter lite bus kan ligga och lura i dem. En hög placering försvårar också för möss och råttor att sno maten.
Det finns fåglar som inte alls trivs med att klänga sig fast i en hängande anordning och hellre bespisar sig på fågelbord. Nackdelen med ett sådant är att fåglar är rätt obrydda med var de uträttar sina behov, vilket ökar risken för smittspridning när de glupskt pickar i sig både frön och bajs.