BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Solceller har minskat oerhört i pris i flera decennier så nu har det otroliga hänt att de har börjat konkurrera med andra energislag. Då blir det viktigt att förstå vilka andra faktorer som förhindrar människor från att investera i solceller, säger Alvar Palm, nybliven doktor i industriell miljöekonomi vid Lunds universitet, som skrivit sin avhandling om just detta.
Osäkra stödsystem
Sveriges jämförelsevis låga elpriser har varit en orsak till att solcellsutbyggnaden gått långsamt. Det har gjort det mindre lönsamt att investera i solceller. En annan viktig faktor är att våra befintliga regelverk inte är anpassade för den nya teknologin.
– De stödsystem vi har är krångliga och osäkra. Ta till exempel det statliga investeringsstödet som man får när man köper solceller, som först låg på 35 procent och nu ligger på 20. Det har ändrats med kort varsel och dessutom har det blivit väntetider för privatpersoner på uppåt två år för att få ansökningar om bidrag beviljade, säger Alvar Palm.
Stor osäkerhet råder kring skattereduktionen av solel. Den som producerar mer el från sina solceller än den själv behöver kan ha rätt till skattereduktion.
– I dag får du en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme för den el du matar ut i elnätet. Men ingen vet hur länge den kommer att finnas kvar. I och med att man brukar beräkna en investering på en solcellsanläggning på ungefär 30 år så blir det hopplöst att göra en ekonomisk kalkyl, säger Alvar Palm.
Men han ser också ljuspunkter.
– Skatten på egenanvänd el för lite större anläggningar togs bort nyligen och det är väldigt bra. Där röjdes ett viktigt hinder, säger han.
Kommuner går före
Även om mycket av det som avgör solenergins framtid styrs på nationell nivå – som subventioner, skatteregler och nätanslutning – så finns det mycket man kan göra på lokal nivå för att skynda på utvecklingen.
Det finns stora skillnader mellan kommunerna och Alvar Palm har studerat vad det beror på.
– Mina resultat pekar på att den troligen enskilt viktigaste förklaringen till den höga solcellstätheten i de studerade kommunerna är att lokala aktörer aktivt främjat solceller. Framför allt verkar lokala elnätsbolag som marknadsfört och spridit information kring solceller ha haft stor effekt, förklarar Alvar Palm.
– Om kommunen själv äger nätbolag kan de styra dem till att bli mer positivt inställda till solenergi. Kommunen kan också förenkla reglerna om bygglov och ha tydlig information om det på sin hemsida, tillägger han.
Men det är inte bara insatser från kommuner och företag som har betydelse för hur mycket solceller det blir i en kommun. Alvar Palms och andras forskning visar att grannar i hög grad påverkar varandra att skaffa solceller.
En installation ger fler
– Om du har en solcellsinstallation på en gata ökar sannolikheten kraftigt att det blir fler i området. Kontakt mellan privatpersoner fungerar som ett komplement till professionell rådgivning. Någon som redan skaffat solceller kan förmedla en trygghet och försäkra att det faktiskt funkar.